Politika

Canović: Žrtve deportacije zaslužuju pravdu, a ne zaborav

Današnji dan, 31 godina od deportacije bosansko-hercegovačkih izbjeglica iz Crne Gore prilika je da još jednom jasno poručimo da žrtve ovog nedjela zaslužuju pravdu a ne zaborav, rekao je član Predsjedništva Socijaldemokrata i predsjednika Opštine Plav Nihad Canović.

Canović: Žrtve deportacije zaslužuju pravdu, a ne zaborav Foto: Gradski portal
Portal AnalitikaIzvor

Kako je rekao, najmanje što možemo je da sačuvamo od zaborava i odamo počast onima čiji životi su bili zalog za nepočinstva. 

„Zato je značajno da formiramo i čuvamo kolektivno sjećanje danas, svakog maja i svakog dana koji podsjeća na besmisao ratovanja i mržnje, ali i nenadoknadive gubitke nevino stradalih.

Ovaj dan je, prema njegovim riječima, podsjetnik na moralno posrnuće društva koje je prognalo one koji su bježeći od nemilosrdnih ratnih dešavanja tražili utočište i zaštitu, nadali se humanosti, a naišli na neljudskost.

„Ako želimo ljepšu i perspektivniju budućnost moramo je graditi na temeljima istine i pravde, zahtijevati adekvatno sakncionisanje zločinaca, postizanje pravde za žrtve i njihove porodice, kao i iskreno, objektivno i neselektivno suočavanje sa prošlošću“, istakao je Canović.

On je podsjeti da su u ratnom zločinu Deportacija smrtno stradale najmanje 54 izbjeglice, dok je 12 preživjelo mučenje u logorima Republike Srpske.

„Crnogorska policija je u maju 1992. godine, prema dostupnoj zvaničnoj dokumentaciji, nezakonito uhapsila najmanje 66, a po nezvaničnim podacima i preko stotinu civila starosti od 18 do 66 godina, koji su u Crnu Goru izbjegli od rata u Bosni i Hercegovini, i kao taoce ih predala vojsci bosanskih Srba pod vođstvom Radovana Karadžića i Ratka Mladića da im posluže za razmjenu ratnih zarobljenika“, napominje Canović.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.