Društvo

Stav

BURN-ova terminološka konfuzija & ideološka „katarza“

„U BIRN-u neobaviješteni: Bogougodnice predstavili kao grupu koja podržava - zabranu abortusa“. Iz navedenog teksta BIRN-a, objavljenog na engleskom jeziku, stiče se utisak da je svetosavlje, umjesto ideologija iza koje je stajao Nikolaj Velimirović sa saradnicima, zapravo - srpski svetac. Tako je i transparent kojim se poziva na slobodu izbora predstavljen kao ekstremistički. (Portal Analitika 1. dec. 2022.)

BURN-ova terminološka konfuzija & ideološka „katarza“ Foto: PA
Sreten Vujović
Sreten VujovićAutor
Portal AnalitikaIzvor

Rečena vrsta „zbunjenosti“ ili „koštuničavističke neobaveštenosti“ nije ništa novo! Rodonačelnik te vrste „neinformisanosti“ je Ilija Garašanin, koji je dajući instrukcije Milanu Piroćancu insistirao da se nikada ne pominje pravoslavlje već „srpstvo“, kako bi se Crnogorcima „zamaglila“ svijest u odnosu religijske i etničke-nacionalne pripadnosti! Nastavak su instrukcije kneginje Darinke Obrenović koja od crnogorskih stipendista u Beogradu želi stvoriti „političke janjičare“ spremne da „zakolju i rođenu majku“, Pašićeva uputstva da će se Crnogorci predstavljati većim Srbima od pravih Srba ako im se daju pozicije „policiota“ ili „poreznika“, do današnjih Vučićevih sluga i marioneta u ovoj sramotnoj i kvislinškoj aktuelnoj vlasti!

No, da ne bi dalje zbunjivali BURN-ovce, evo male pomoći!

Srpski hegemonisti su odimena Sveti Sava izveli termin „svetosavlje“ koji bi trebao biti neka vrsta surogata za hrišćanstvo! Na sličan način su nacionalnu odrednicu „srpstvo“ postavili kao surogat za pravoslavlje! Odatle velika konfuzija kod Crnogoraca u razlikovanju „srpstva“ i pravoslavlja! Inače, "svetosavlje" je ideološko-politički, klero-nacionalistički velikosrpski program i pokret nastao u okviru Srpske pravoslavne crkve tridesetih godina XX stoljeća, okupljenih oko časopisa "Svetosavlje" i za njegove ideologe se smatraju Justin Popović, Nikolaj Velimirović, Dimitrije Najdanović i grupa drugih pripadnika teologa, episkopa i sveštenika Srpske pravoslavne crkve.

Ovakav odnos i prema hrišćanstvu i prema pravoslavlju svrstava ih u otpadnike od hrišćanstva i potvrđuje kao svetosavsku, etnofiletističku sektu, sa kojom istinski hrišćanin ne bi trebao imati apsolutno nikakvog duhovnog kontakta!

To duhovna „katarza“ BURN-a je jednako tačna koliko i ona da su za „srpskog heroja“, osuđenog ratnog zločinca, svi Bošnjaci i uopšte pripadnici Islama bili „Turci“, kojima se krvavo svetio do konačne „pobjede“ u Kosovskoj bici! Na ovo razmišljanje me je podstakla informacija da se priprema snimanje nove varijante filma „Kosovski boj“ i jedan duhoviti komentar: „Snimaće oni Kosovski boj sve dok ne pobijede!“ Slično tome treba potamaniti i sve „ustaše“, prije svega u „epicentralnom“ dijelu, a onda sprovesti i završnu „specijalnu operaciju denacifikacije“ Crne Gore, iliti „Male Ukrajine“!

I svaka istina im je takva od postanka! 

Sada više nijesam siguran da BURN nema veze sa onim policijskim komandantom i vrhovnim zapovjednikom nekoliko kriminalnih grupa diljem Crne Gore, koji je prilikom uhelikopteričenja Njegovog Visokoanatemstva Jadonikija htio da BURNUJE cijelo Cetinje i vaskoliku „ustašku bagru“ u njemu!?

U BIRN-u neobaviješteni: Bogougodnice predstavili kao grupu koja podržava - zabranu abortusa
8
U BIRN-u neobaviješteni: Bogougodnice predstavili kao grupu…
30.11.2022 20:27
BIRN uklonio dva imena sa mape, jasnije je i za šta ‘terete’ Bogougodnice
20
BIRN uklonio dva imena sa mape, jasnije je i za šta…
30.11.2022 17:03


Portal Analitika

Komentari (5)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.