Politika

"U DF-u su čvrsto ubijeđeni da ovim aktom nijesu pogazili Ustav"

Bulatović: Nijesmo pogazili Ustav, država nije u haosu zbog Zakona o predsjedniku

Poslanik Demokratskog fronta (DF) Predrag Bulatović kazao je da su u tom političkom savezu ubijeđeni da nijesu pogazili Ustav Crne Gore usvojenim izmjenama Zakona o predsjedniku, navodeći da njim Đukanoviću nijesu uskratili nadležnosti, već da daju mogućnost obnavljanja dijaloga o mandataru.

Bulatović: Nijesmo pogazili Ustav, država nije u haosu zbog Zakona o predsjedniku Foto: PA
PobjedaIzvor

On je rekao da se država ne nalazi u haosu zbog usvojenog Zakona, već što je 30. avgusta 2020. godine pobijeđen DPS na parlamentarnim izborima.

- Vrlo je važno DF-u da smo došli do podrške 41 poslanika za ovaj Zakon. Analizirajući situaciju, kada je Milo Đukanović odbio da predloži mandatara, vrh DF-a je tražio modalitet kako da potvrdimo parlamentarnu većinu i došli smo do ideje za izmjene zakona. Sve konsekvence zakona prihvatam na sebe - rekao je Bulatović u emisiji "Načisto" na TV Vijesti.

U DF-u su, kako kaže, čvrsto ubijeđeni da ovim aktom nijesu pogazili Ustav.

- Ono što je fakat - shodno Ustavu, predsjedniku je data striktna obaveza da dodijeli mandat. Đukanović je onemogućio da se na ustavan način logički dođe do mandatara - rekao je Bulatović.

On je rekao da po Ustavu imaju pravo da utvrde javni interes i da bude retroaktivno dejstvo za određene situacije.

- Skupština koja je ovlašćena Ustavom da donosi zakone je utvrdila javni interes - ocijenio je Bulatović.

"Na neustavnost smo odgovorili ustavnošću"

Komentarišući zabrinutost EU i ambasadora Kvinte zbog usvojenog Zakona, Bulatović je rekao da se zakonom nijedna nadležnost predsjedniku države nije oduzeta.

- Ako stupi na snagu, zakonom se daje mogućnost Đukanoviću da otvori drugi krug konsultacija za mandatara. Ako u drugom krugu nema jasne većine, onda može dodijeliti mandat drugoj ličnosti, recimo iz DPS-a. Ako taj mandatar nema većinu u roku od 90 dna, onda idemo na izbore - naveo je Bulatović.

On smatra da Đukanović pravi personalno pravi odgovarajuće odstupnice.

- Mi smo na neustavnost odgovorili ustavnošću ponudom da se kroz Zakon otvori drugi krug konsultacija - rekao je Bulatović.

Na pitanje da li je čitava akcija briga za javni interes ili nastojanje da se pobjegne od izbora, Bulatović nije konkretno odgovorio.

- 19. avgusta je izglasano nepovjerenje Vladi, za šta je glasala i Demokratska Crna Gora. DF nije učestvovao u glasanju, ali Vlada Dritana Abazovića nije imala našu podršku. Mi želimo da se formira Vlada koja će riješiti društvenu krizu i preipremitidržavu za izbore. Zahvaljujući liderima DF-a Andriji Mandiću i Mlanu Kneževiću vođeni su razgovori između zaraćenih strana, prije svega između Ure, Demokrata i SNP-a, i došli smo do većine od 41+. Niko to nije očekivao. Došli smo do kompromisa da Miodrag Lekić bude mandatar - rekao je Bulatović.

Prema njegovim riječima, zemlja se uvodi u stabilne vode poštujući principe demokratije.

- Principi demokratije jesu da većinu u Skupštinu čini 41, koji je osvjedočen da formira Vladu - naveo je on.

"Cilj formiranje vlade koja će organizovati izbore"

On je kazao da šefica Delegacija EU u Crnoj Gori Oana Kristina Popa nema pravo da ocjenjuje da li je Zakon o predsjedniku ustavan.

- A najmanje pravo ima češki ambasador jer se on bavi Češkom, ovo su naše stvari - naveo je Bulatović.

Cilj im nije, kako je rekao, da budu na vlasti do 2024. godine, već do uslova za formiranje vlade koja će organizovati izbore.

- A te izbore ne može da organizuje Vlada Dritana Abazovića sa pet odsto podrške rekao je Bulatović - rekao je on.

Bulatović je rekao da 20. novembra imaju mogućnost da izabere makar jednog sudiju Ustavnog suda, da bi makar imao kvorum.

- Ako se ne izabere Ustavni sud to je razlog za zabrinutost. DF je spreman da vodi dijalog. Nema zemlji spasa ako ne obezbijedimo funkcionalne institucije - Ustavni sud, Sudski savjet... - rekao je Bulatović.

On je rekao da je DPS direktno ili preko nekih NVO uložila žalbe za lokalne izbore.

- Pred Ustavnim sudom su Podgorica, Pljevlja, Danilovgrad, Kolašin... Ne postoji pravna mogućnost za proglašenje tih izbora. Kriza se produbljava - konstatuje Bulatović.

"Očekujemo da Đukanović vrati zakon"

Komentarišući poziv premijera u tehničkom mandatu Dritana Abazovića DPS-u i poslanicima iz ostalih stranaka da 20. novembra izaberu sudije Ustavnog suda i odblokiraju tu instituciju i odgovarajući na pitanje da li je ovo nagovještaj da će URA okrenuti glavu od zakona ako ga predsjenik vrati na doradu, Bulatović je rekao da svaki politički subjekt treba da radi što misli da je u njihovom i interesu Crne Gore.

- Mi smo duboko ubijeđeni da je Zakon poziv na dijalog. Ako će SAD i eU da mijenjaju slobodnu volju poslanika, građani će biti suočeni sa tim - kazao je Bulatović.

Očekuje da će Đukanović vratiti Zakon na ponovno odlučivanje.

- Onda će zakon ponovo doći na dnevni red Skupštine i o tome će se parlament izjašnjavati - rekao je Bulatović.

Ukoliko Đukanović i drugi put odbije da proglasi ovaj akt, onda, navodi Bulatović,predsjednik Skupštine može da ga donese.

On smatra da je Đukanović vidio kako mu partija stoji na lokalnih izbora, te da je htio vanredne izbore parlamentarne izbore 25. decembra.

- To mu se poklapalo sa nekim proračunima o dijaspori. Međutim, to više ne igra. On u ovom trenutku vjerovatno ne želi parlamentarne izbore. DPS će sigurno zabilježiti dodatni pad. DF ne bježi od izbora, mi imamo stabilno biračko tijelo - naveo je Bulatović.

Portal Analitika

Komentari (15)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
V Vlado_Berane_neregistrovani
04.11.2022. 04:16

Jedan od tri političara koji poznaju politiku je Predrag Bulatović, Miodrag Lekić i Ranko Krivokapić tako da izlazak ova tri političara u medije treba ozbiljno shvatiti !

1
2
n neprijateljiBr1_neregistrovani
03.11.2022. 23:31

Ovo su neprijatelji Crne Gore, Izdajnici, D,front .

4
0
N Nency_neregistrovani
03.11.2022. 21:47

Najpodmuklija faca od 90-tih naovamo.!!

16
0
u uzdrzani_neregistrovani
03.11.2022. 21:22

Zna li se dje je ljaljo ovih dana i njegov pravni “ expert” mali momo da pojasne situaciju? Cini mi se da su se zavukli u misje rupe ali ih to nece abolirati od odgovornostj. A ovoga bulata necu ni da komentarisem jer mi je ispod svakog nivoa trositi rijeci na splacinu. Treba ih sve staviti na ignore. Sikter klerofasisti iz nasih zivota! Mrs!

21
0
M Miko_neregistrovani
03.11.2022. 20:49

Peđa Bulatoviću, od Crnogorca do veljeg Srbina, a od veljeg Srbina do još veljeg izdajnika CG. Ti sad soliš pamet građanima CG što se htjelo postići ovim atakom na Ustav. Ulaziš u istoriju kao ništa čeljade.

26
0
D Damjanovic_neregistrovani
03.11.2022. 20:48

Dojadilo si Bulatovica i bogu i narodu, od nekadašnjeg komuniste u RD, preko socijaliste stigao si do klerosovinista!

23
1
d duduk_neregistrovani
03.11.2022. 20:39

Pogazen je princip da se ustav ne moze mijenjati zakonima, dok ustav moze mijenjati zakone, ako ustav dodje do revizije za sto nema palamentarne vecine da radi izmjene ustava.

16
0
a adačuš_neregistrovani
03.11.2022. 20:20

Koja je ovo zla budala.

20
1
N Nina_neregistrovani
03.11.2022. 19:54

Vi ste kriminalna grupa koju CG mora da pobijedi

28
1
A AvidjiGa_neregistrovani
03.11.2022. 19:46

Ajde ti VOLE NI ZA SUPU NIJESI ..

24
1
U Udar_neregistrovani
03.11.2022. 19:31

Za vasu partiju, da je srece treba da se donese zakon o dozivotnoj zabrani, da svi vi redom zavrsite iza resetaka, i da se svim poslanicima, funkcionerima i clanovima partijskih organa DF-a dozivotno zabrani bavljenje politikom, ili bilo kojim javnim poslom! E to uredjene drzave rade onima koji svoju drzavu prodaju za benefite druge drzave! Izdajnici!

33
1
i ipma__neregistrovani
03.11.2022. 19:24

Cuti ,drzava je u haosu od DF ,Ura,Demokrate i Jokovic cinite ,,vecinu,,

28
0
s splake_neregistrovani
03.11.2022. 19:40

@ipma__neregistrovani Grobarska koalicija2020 dalje nece moci...

20
0
F Faki_neregistrovani
03.11.2022. 19:24

Ajde moj bulatovicu u penziju ,pa sa popovima orgijaju. Da mi je neko rekao da ce on postati crkveni pacov ne bi nikad vjerovao, komunista,socijalista, postade klerofasista

31
0
e eto_tako_neregistrovani
03.11.2022. 20:49

@Faki_neregistrovani ,... i postade politički Srbin, zbog ljubavi prema Miloševiću izdade svoje časne pretke i pleme koje je možda i najviše stradalo nakon 1918. od strane vojske Aleksandra Karađorđevića. Nažalost. E to je slučaj kad žrtva počne da obožava svog dželata, shvaćeno u širokom smislu.

13
0