Politika

Bulatović: Moguća kriza, ali ne raskid koalicije

Izvor

On smatra da su Demokratska partija socijalista (DPS) i SDP, posmatrano spolja, u permanentnoj krizi i sukobima, „međutim oni su u permanentnoj političkoj ljubavi koja se balansira na nivou predsjednika te dvije partije”.

Bulatović je rekao agenciji Mina da kriza i koncepcijsko neslaganje podrazumijeva raskid koalicije i napuštanje Vlade.

-Aktuelna pitanja dovešće do krize i sukobljavanja u vladajućoj koaliciji i do produbljavanja netrpeljivosti dvije partije koje se ne podnose na nižem nivou takođe, ali ne može da rezultira napuštanjem Vlade, jer SDP da je principijelan, davno bi napustio Vladu oko krupnih stvari- precizirao je on.

Očigledno je, prema riječima Bulatovića, da oko Zakona o untrašnjim poslovima postoji sukob, “ali se postavlja pitanje da li je i unutar DPS-a, kada je na Vladi usvojen tekst zakona, bilo onih koji su glasali za taj akt”.

Nonsens je, kako je naveo, da Vlada, premijer i svi ministri DPS-a utvrde takav predlog, a da se sada nude amandmani koji su koncepcijski potpuno drugačiji.

Predlogom Zakona Uprava policije (UP) se vraća pod okrilje resornog Ministarstva. DPS je podnio amandmane kojima se obezbjeđuje veća operativna nezavisnost UP.

Bulatović smatra da nije bitno da li će policija biti nezavisna, već da bude efikasna i da radi svoj posao.

-Kakvo god bilo rješenje neće se raditi posao u krupnim stvarima, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala- kazao je on.

Bulatović je naveo da se vladajuća koalicija razilazi oko pitanja ko će da vlada resorima sile.

To, kako je pojasnio, nije dobro, jer je za vlast mnogo važnije koja će politička grupacija biti nadređena policiji.

Prema njegovim riječima, nonsens je da se usvaja akt koji ne tretira unutrašne poslove, već uglavnom policiju, a da se pri tom ukida Zakon o policiji iz 2005. godine.

Bulatović smatra da je u slučaju Crne Gore politička volja važnija od koncepta.

-Vrlo je važno da postoji volja za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala na najvišem nivou, a ona ne postoji. Kada nemate tu volju, koja bi dovela do hapšenja “krupnih riba” koje su u samom vrhu vlasti, onda je u stvari pravo pitanje ko će da upravlja policijom da ona ne bi radila svoj posao- zaključio je Bulatović.

Portal Analitika