Svijet

Bilo izuzetno teško organizovati transport municije

Bugarska vojska uništila bespilotnu letilicu i zakačeni eksploziv na obalama Crnog mora

Ministarstvo odbrane Bugarske saopštilo je kako je vojska ove zemlje uspješno izvršila uništavanje bombe koja je bila vezana za bespilotnu letilicu kod mjesta Tjulenovo koje se nalazi na obalama Crnog mora.

Bugarska vojska uništila bespilotnu letilicu i zakačeni eksploziv na obalama Crnog mora Foto: Screenshot
Portal AnalitikaIzvor

Bespilotna letilica sa zakačenim eksplozivom pronađena je u nedjelju oko 22 sata, a kako je naveo mještanim Radoslav Rusev, letilica je bila zaglavljena u kamenju, a bomba na njoj je imala svjetlosnu indikaciju.

"Tjulenovo nije centar svijeta, ali kada ukrajinsko-ruski dronovi slete na naše obale, stvari postaju drugačije. Ova bomba na letilici je još aktivna i na sebi ima svjetleću elektroniku", rekao je Rusev.

Nešto kasnije, Ministarstvo odbrane preciziralo je da se na letilici nalazila minobacačka granata 82 mm. Odlučeno je da se uništi na mjestu gdje je i pronađena s obzirom na to da je bilo izuzetno teško organizovati transport municije.

"Letilica i granata uništeni su kontrolisanom eksplozijom na obezbjeđenom prostoru u radiju od 150 metara", saopšteno je.

Ministar odbrane Todor Tagarev nije mogao potvrditi da li ovakvu vrstu bespilotne letilice koristi ukrajinska ili ruska vojska.

"Nije jasno kada i kako se ovaj dron pojavio. Za sada nemamo ni informacije kako je završio u vodi. Nijesam obaviješten da je protivazudšna odbrana registrovala objekat", rekao je ministar.

Na pitanje da li je zbog ovog događaja potrebno sazvati sjednicu Vijeća nacionalne sigurnosti, ministar je rekao kako će se razmatrati i ta opcija.

"Saslušaću što misle kolege i stručnjaci pa ćemo donijeti odluku o sazivanju sjednice. Ako je bespilotna letilica pala daleko pa je donijela voda, onda se sjednica neće sazvati. Međutim, ako je letilica pala u blizini Bugarske, to je druga priča", zaključio je ministar Tagarev, prenosi Klix.ba.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.