Abiznis

Budva: Povećanje stope poreza još jedan udar na građane

IzvorPoreski obveznici iz Budve, koji su kontaktirali agenciju Mina-business, kazali su da, umjesto da im se porez smanjuje s obzirom na starost objekata, dobili su rješenja da plate znatno veće iznose, a neki skoro tri puta veće u odnosu na prošlu godinu.

»Ovo je nečuveno. Opet obični građani moraju da plaćaju ono što neko drugi ne plaća i krpe rupe u budžetu, što u državnom, što u lokalnom«, rekla je stanovnica Budve koja nema prebivalište u toj opštini, ali ima crnogorsko državljanstvo.

Ona je dodala da, iako ima crnogorsko državljanstvo, porez treba da plati kao da je stranac.

Sekretar Sekretarijata za privredu i finansije Opštine Budva, Mihailo Đurović, rekao je agenciji Mina-business da je važeća Odluka o plaćanju poreza na nepokretnosti usvojena u decembru prošle godine i u skladu je sa zakonom.

»Građani koji imaju prebivalište u Budvi plaćaju porez na nepokretnost 0,25 odsto tržišne vrijednosti nekretnine, dok nerezidenti, odnosno oni koji ne žive na području Opštine Budva, a imaju stanove i kuće, plaćaju 0,5 odsto ili 100 odsto više« rekao je Đurović ne želeći da komentariše odluku o povećanju poreza na nepokretnosti.

Sagovornica agencije Mina-business iz Budve, koja nije željela da joj se ime objavljuje, u početku je mislila da joj je porez greškom obračunat, jer treba da plati 314 EUR za stan površine 54 kvadratna metra.

»Prošle godine sam platila 114 EUR, a sad treba da platim skoro tri puta više. Ovo povećanje je previše, veliki investitori ne plaćaju ništa, a od građana se pokušava izvući što više para«, rekla je ona.

Ivana iz Budve kaže da porez neće platiti.

»Zašto da ja plaćam kad ovi što grade velike zgrade ništa ne plaćaju?« pitala je ona i dodala da još nije dobila rješenje, ali očekuje znatno veći iznos za plaćanje.

Prema njenim riječima, nečuveno je kako Opština, koja grca u dugovima, pokušava od građana na sve načine da uzme novac i tako vrati dugove koji su nastali uglavnom zbog potpisivanja sumnjivih milionskih ugovara koji su korist donijeli samo pojedincima.

Dug Opštine Budva, kako su nedavno objavile Vijesti, trenutno iznosi oko 33,4 miliona EUR.

Podaci Ministarstva finansija pokazuju da je dug Opštine Budva 6,7 miliona EUR, pri čemu je to iznos koji država potražuje za poreze i doprinose za plate zaposlenih zbog čega im je račun blokiran već tri mjeseca.

Inače, Budva duguje još najmanje oko 26,7 miliona EUR. Lokalne vlasti Budve su tokom prošle godine i sedam mjeseci ove uspjele da vrate 26,6 miliona EUR duga.

Predsjednik budvanske Opštine, Lazar Rađenović, prošlog mjeseca je rekao da je ostalo da se vrati još 45 miliona EUR.

»Prema poslovnim bankama izmireno je preko 11 miliona EUR, a sve obaveze izmirene su iz opštinskih prihoda i bez ikakvih novih zaduženja«, kazao je Rađenović.

Stanovnici Opštine Budva su najzaduženiji građani Crne Gore, pri čemu je svaki Budvanin zadužen 1,74 hiljade EUR.

Prema važećem zakonu, porez na nepokretnosti uvodi jedinica lokalne samouprave svojim propisom kojoj pripadaju prihodi od te dažbine.

Stopa poreza na nepokretnosti je, prema Zakonu proporcionalna i može iznositi od 0,1 do jedan odsto tržišne vrijednosti nepokretnosti.

Jedinica lokalne samouprave može utvrditi višu poresku stopu od Zakonom utvrđene za poljoprivredno zemljište koje se ne obrađuje, sekundarni stambeni objekat, odnosno stan i objekat koji je izgrađen suprotno zakonu.

Viša poreska stopa može biti utvrđena i za ugostiteljski objekat koji se nalazi u zoni prioritetnog turističkog lokaliteta, a na osnovu akta Vlade o utvrđivanju prioritetnog turističkog lokaliteta i građevinsko zemljište koje nije privedeno namjeni u skladu sa planskom dokumentacijom.

Portal Analitika