Politika

Budvanski prosvjetari najavljuju nove proteste

Grupa prosvjetnih radnika podstanara Budve najavila je nove proteste zbog toga što lamele u kojima su njihovi stanovi nijesu uknjižene pa ne mogu potpisati predugovore.

Budvanski prosvjetari najavljuju nove proteste Foto: Facebook
PobjedaIzvor

Oni od nadležnih traže hitno uvođenje struje u stanove, kao i saniranje problema na zgradama. Poručuju da neće odustati dok sve ne dovedu u red, ali i da razmatraju načine eventualnog protesta.

"Prošlo je već dvanaestak dana od dodjele ključeva prosvjetnim radnicima, a koja je bila pokazatelj da se ništa na tom projektu nije do kraja moglo uraditi kako treba i bez pritiska. Stanovi kakve su pojedine kolege zatekle, blago rečeno, ruinirani su. Ali, svjesni smo i te kako da nijesmo na ovaj način došli do ključeva da bi proces sanacije i svega ostalog bio daleko neizgledniji i trajao bi predugo", kazali su prosvjetari.

Oni su istakli da im je teško jer su shvatili da zahtjevi koji su postavljeni pred Zadrugu i ostale subjekte nijesu ispunjeni.

"A podsjetićemo da se i Odbor za obrazovanje obavezao da će učiniti sve napore, ostvariti međuresornu komunikaciju u cilju dovođenja zgrada do stanja „prihvatljive useljivosti“ najkasnije do 31. avgusta", kazali su prosvjetari.

Dodaju da tek treba da se utvrdi da li je problem u kvalitetu gradnje ili kvalitetu instalacija.

"Vidjeli smo da je veliki problem na zgradama nastao zbog vode koja je ušla u jedan broj stanova, i napravila veliku štetu, te su kolege iz tih stanova prisiljene da još čekaju na useljenje. Da li je problem u kvalitetu gradnje ili kvalitetu instalacija, to već treba da se utvrdi. Da stanovi nijesu dovedeni do prihvatljive useljivosti, jasno je i po tome što nije uvedena ni struja, a što u konačnom znači da smo mi i u stanovima nastavili da „kampujemo“ i iz takvih stanova idemo na časove", kažu prosjvetari.

Zapitali su se i kakva je to „prihvatljiva useljivost“ bez struje?

"Školska godina je počela i polako se zahuktava. Pred nama su ogromni zahtjevi, pisanje planova, administracija, prekobrojna, multijezična odjeljenja, slabi prostorni kapaciteti, a pritom imamo ovaj problem koji može eskalirati", kažu oni.

Ranije se, kako navode, insinuiralo da je jedini problem za pokretanje realizacije predugovora, pa i ugovora sa bankama, u tome što direktori škola ne potpisuju saglasnost koja treba da ide prema Notarskoj komori.

"Sad, kad je potpisana i ta saglasnost i notari poslali rješenja i raspodijelili kolege po gradovima, shvatamo da ponovo ne može doći do potpisivanja predugovora jer dvije zgrade, Lamela 2 i 3, nijesu još uknjižene. Dakle, kasni se i sa tim, što opet govori o tome da naša krivica nije ni postojala, jer bi se isto desilo i da su saglasnosti potpisane mjesecima unazad. Radi se o upornom prebacivanju odgovornosti na prosvjetne radnike koje traje već deceniju i to je više, nadamo se, svima jasno. Veliki broj kolega je uselio u stanove i unio stvari jer nemaju gdje. Jedan broj i noći u njima jer, naglašavamo, nemaju gdje drugo", istakli su oni.

Trenutno, ističu, razmatraju načine eventualnog protesta ali da minimum procesa rada moraju da održavaju, te da ih za kvalitet niko ne može kriviti pod ovakvim uslovima.

Portal Analitika

Komentari (1)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.