Crna hronika

Pet puta više nego 2021. godine

Tužilaštva u 2022. tražila 599 mjera tajnog nadzora, sudije odobrile svaku

CEGAS (Centar za građanske slobode) je, prateći novi način izvještavanja o radu Državnog tužilaštva, kao i Tužilačkog savjeta, uočio značajan porast broja mjera tajnog nadzora, za izvještajnu, 2022. godinu.

Tužilaštva u 2022. tražila 599 mjera tajnog nadzora, sudije odobrile svaku Foto: Pixabay
Portal AnalitikaIzvor

„Kako se o mjerama tajnog nadzora i ranije govorilo, kako u dijelu benefita za rasvejtljavanje brojnih krivičnih djela, tako i u njihovoj zloupotrebi, opaža se činjenica, da svega mali broj njih rezultira i do dovođenja dokaza koji su potrebni za optuženje“, kazali su iz CEGAS-a.

Tako je, navode oni, u Izvještaju o radu Državnog tužilaštva i Tužilačkog savjeta, za 2022. godinu, broj mjera tajnog nadzora dostigao 599 predloženih od strane državnih tužilaca, a onda i usvojenih naredbom sudije za istragu.

1

„Od tog broja, svega je u 26 predmeta u kojima su primijenjene mjere tajnog nadzora, dovele do dokaza potrebnih za optuženje“, istakli su iz CEGAS-a.

Dodaju da u 25 predmeta, mjere tajnog nadzora nijesu dale rezultate, dok je u 27 predmeta obaviješten sudija za istragu, koji je, podsjećaju iz CEGAS-a, nadležan da naredi da se material koji je prikupljen mjerama tajnog nadzora i uništi.

„Iznenađuje povećani broj mjera tajnog nadzora za 2022.godinu, uzimajući u obzir činjenicu, da je prema Izvještaju o radu Državnog tužilaštva i Tužilačkog savjeta za 2021. godinu, taj broj je iznosio 114 predloženih mjera, od kojih je njih 110 i usvojeno“, zaključuje se u saopštenju.

2
Portal Analitika

Komentari (2)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
Z Zmaj_neregistrovani
04.05.2023. 16:49

I žene časne ste stavili na mjere tajnog nadzoda paśi sinovi i izdajnici!

1
0
z zzzzzzz_neregistrovani
04.05.2023. 15:11

I za Drtana i Milacica?

1
0