Abiznis

Brod "21. maj" u petak kreće na probno putovanje

Izvor

Krajem prošle sedmice za Šangaj su otputovali zapovjednik broda, upravitelj stroja, dva prva oficira i električari - kaže Kršanac i najavljuje probnu vožnju 21. maja.

- Krenuće na otvoreno Žuto more 10. avgusta, gdje će se u potpunosti isprobati pod svim uslovima, što će trajati 5 dana i ako sve bude u redu on će svečano biti porinut već 28. avgusta kada će biti i predtat crnogorskoj delegaciji.

Kum broda 21. maj biće premijer Crne Gore Igor Lukšić.

Kršanac napominje da je sa gradnjom ovog broda bilo kašnjenja i to 4 mjeseca, ali da je to odgovornost kineskih graditelja koji su još prije dvije godine preuzeli previše posla koji kasnije nijesu stigli da ispune.

- Mi nijesmo htjeli ulaziti u njihovu poslovnu politiku i gubitke koje imaju, pa će svi dugovi zbog kašnjenja ići na njihov teret. Nijesmo htjeli gubitke i nećemo ih ni imati - uvjerava Kršanac.

- Planirano je da brod 21. maj već 29. avgusta preuzme “tajm čarter’’. Na kakvo putovanje će krenuti, odnosno sa kojim teretom to se ne zna, ali je dobro da će odmah kao i naš prvjenac „Kotor“ biti uposlen - kaže Kršanac.

Inače, brod Kotor iz Estonije plovi ka Brazilu i čeka se prigodna prilika kada bude u Mediteranu da dođe i do matične luke, Kotor. Aktuelan je i ugovor sa šangajskim brodogradilištem o gradnji još dva broda u Šangaju.

- Povodom toga u srijedu stiže kineska delegacija iz Exim banke u Crnu Goru, sa kojima će razgovarati o zatvaranju finansija.

Podsjećamo da su brodovi Kotor i 21. maj, nosivosti 35 hiljada tona, dugački 180, a široki 28 metara. Njihovu izgradnju finansirali su Kinezi, kreditom „Exim“ banke od 57 miliona dolara, dobijenim po veoma povoljnim uslovima. Grejs period je 5 godina, a rok za vraćanje kredita 15, uz kamatu od 3 odsto.

(foto: bankar.me)

Portal Analitika