Svijet

Brod Ljekara bez granica spasao 440 migranata u Sredozemlju

Humanitarni brod Ljekara bez granica „Geo Barenc“ spasao je noćas 440 migranata sa plovila zahvaćenog olujom u međunarodnim vodama kod Malte, objavila je danas ta nevladina organizacija.

Brod Ljekara bez granica spasao 440 migranata u Sredozemlju Foto: EPA-EFE/LUCA ZENNARO
BetaIzvor

"Poslije operacije od više od 11 sati spasavanje je sada završeno, i ukupno 440 ljudi, među kojima je osam žena i 30 djece sada su bezbjedni na brodu Geo Barenc i o njima brine naš tim“, objavili su Ljekari bez granica preko Tvitera uz slike spasavanje.

Brod Geo Barenc je dobio poziv za pomoć dok je tražio da se skloni u Sredozemlju tokom oluje, zatim je promijenio smjer da bi pritekao u pomoć, navela je ta organizacija.

Zbog loših vremenskih prilika tim Ljekara bez granica nije odmah mogao da krene u spasavanje, navodi se u saopštenju.

Kako se navodi noćas u 4.00, poslije 10 sati plovidbe po uzburkanom moru tim je konačno uspio da stigne do plovila sa migrantima.

Italijanske vlasti su u februaru blokirale humanitarni brod Ljekara bez granica uz optužbe da je prekršio nove propise o misijama spasavanja migranata.

Premijerka Đorđa Meloni, vođa ekstremno desničarske partije Braća Italije, došla je na čelo vladajuće koalicije u oktobru uz obećanje da će smanjiti broj migranata koji stižu u tu zemlju.

Novi zakon obavezuje humanitarne brodove da sprovedu samo jedno po jedno spasavanje što prema kritičarima povećava rizik od stradanja migranata na mediteranskoj ruti, koja se smatra najopasnijoj na svijetu.

Portal Analitika