Svijet

Britanska ministarka izjavila da migranti vrše „invaziju“, izazvala kritike

Ministarka unutrašnjih poslova Velike Britanije Suela Brejvermen izjavila je da migranti koji prelaze Lamanš čamcima vrše "invaziju" na južnu obalu države i time izazvala burnu reakciju javnosti.

Britanska ministarka izjavila da migranti vrše „invaziju“, izazvala kritike Foto: AFP
BetaIzvor

Brejvermen je juče izjavila da je „ilegalna imigracija izmakla kontroli“ i da migranti vrše „invaziju na južnu obalu“, dok je govorila o uslovima u centru za evidenciju i obradu molbi tražioca azila čiji objekti mogu da prihvate 1.600 osoba, a u njemu je bilo njih oko 4.000.

Ministar za imigraciju Robert Dženrik ogradio se od njenih riječi.

„U poslu kao što je moj morate veoma pažljivo da birate riječi. Nikada ne bih demonizovao ljude koji dolaze u ovu državu u potrazi za boljim životom“, rekao je on.

Premijer Riši Sunak izjavio je danas da će Velika Britanija „uvijek biti saosjećajna i zemlja dobrodošlice“, saopštio je njegov portparol.

Broj tražilaca azila koji pokušavaju da čamcem stignu do Britanije se stalno povećava, a sistem za razmatranje molbi je usporen zbog previranja u konzervativnoj vladi, koja je u roku od godinu dana dobila svog trećeg premijera i ministra unutrašnjih poslova.

Menston, bivši aerodrom u jugoistočnoj Engleskoj, trebalo bi da bude privremeni centar za obradu molbi u kojem tražioci azila provode 24 sata prije nego dobiju dugoročniji smještaj.

Međutim grupe za izbjeglice kažu da su neki ljudi tu zaglavljeni nedjeljama, da neke porodice spavaju u šatorima i da je bilo slučajeva raznih bolesti. Kritičari optužuju Brejvermen da namjerno pogoršava uslove u Manstonu i da odbija da rezerviše hotelske sobe za tražioce azila.

Nešto više od 48.000 osoba zatražilo je azil u Velikoj Britaniji 2021. godine, manje nego u Njemačkoj, Francuskoj ili Španiji, ali se povećao ;broj onih koji pokušavaju da pređu Lamanš čamcima.

Portal Analitika