Svijet

Britanija neće vratiti Grčkoj dijelove Partenona

Izvor

Britanski muzej saopštio je da je "otvoren za razgovore o kratkoročnom zajmu nekih od predmeta ali ne i da ih trajno vrati".

Direktor muzeja Akropolj Demetrios Pantermalis juče je rekao da je na samitu Uneska u junu predložio da se manji dijelovi čuvenog mermernog reljefa sa Partenona vrate Grčkoj i da će razgovori o tome biti organizovani narednih sedmica.

"Predložio sam kolegama iz Britanskog muzeja da nam vrate glave, ruke i noge sa tijela skulptura sa Partenona koji se mogu ponovo staviti na svoje mjesto. Predlog je u načelu prihvaćen, a na jesen ćemo o tome razgovarati", rekao je on, prenosi AFP.

Grčka je godinama tražila da joj se vrate neprocjenjive mermerne ploče koje je 1806. godine Lord Elgin uzeo sa hrama dok je Grčka bila pod okupacijom Otomanskog carstva i prodao ih Britanskom muzeju.

Britanski muzej je više puta odbio pozive Grčke da im vrate skulpture uz argument da su one dio svjetskog nasljeđa i da više posjetilaca može da ih vidi u Londonu.

Novi muzej na Akropolju otvoren je 2009. i u njemu je određen prostor specijalno za izlaganje sporne kolekcije.

Pantermalis kaže da je pitanje mermernih skulptura i dalje "tabu" i da bi novi prijedlog o vraćanju manjih komada mogao da posluži u "rasplitanju klupka".

Britanski muzej saopštio je danas da je pristao da razmotri "partnerstvo" u vezi sa pomenutim fragmentima ali ne i njihovo vraćanje.

(B92)

Portal Analitika