Svijet

Brisel:Ne može o burkama

Izvor

Organizatori skupa, članovi islamističke organizacije "Sharia for Belgium" (Sharia4Belgium), nedavno osnovane u Belgiji, rekli su da će organizovati demonstracije u drugim gradovima Belgije ili ispred belgijskih ambasada u nekoliko evropskih prijestonica.

Debata o nošenju feredže zahuktala se u Belgiji od 29. aprila kada je u skupsstini izglasan zakon kojim se zabranjuje njeno nošenje na javnim metima, uključujući i na ulici.

Belgija je prva evropska zemlja koja je zabranila potpuno prekrivanje lica na javnim mjestima dok se Francuska sprema da isto učini.

Belgijska novinska agencija Belga javlja da su članovi grupe "Sharia4Belgium" u Anversu rekli da traže druga mjesta koja bi mogla da ih prime. U nazivu organizacije je riječ šerijat odnosno božanski zakon islama.

Abu Imran, jedan od članova organizacije naveo je kao mogućost za održavanje protesta briselska predgrađa Molenbek i Laeken đe žive velike muslimanske zajednice. On je rekao da bi mogli da se organizuju i protesti ispred belgijskih ambasada u Irskoj, Britaniji i Švajcarskoj. 

Portal Analitika