Politika

Bžežinski: Napredak Crne Gore ka NATO-u izuzetan

Izvor

- Napredak je drastičan. Ono što me naročito impresionira je da se vi kao država ponašate kao da ste praktično već članica Alijanse. Doprinosite mirovnim misijama. U toku je peta rotacija u Avganistanu. To je ogroman doprinos i mislim da je CG danas članica bila bi u vrhu kada je riječ o doprinosu po glavi stanovnika u Avganistanu. To je impresivno i dobra preporuka za članstvo, kazao je Bžežinski.

Bivši slovački ambasador u SAD-u Rastislav Kačer naglašava međutim da je za dalji napredak neophodna odlučnija borba protiv korupcije i organizovanog kriminala

- Korupcija je rak svakog društva i nijedna država nije imuna na nju niti na organizovani kriminal. Siguran sam da svi građani očekuju od vlasti da se bori protiv tih pošasti bez obzira da li su za ili protiv ulaska u NATO i EU. I NATO i EU su organizacije koje počivaju na istim vrijednostima. To su prije svega politički projekti koji vezuju države koje se drže osnovnih principa. A jedan tih principa su iskorjenjivanje organizovanog kriminala i korupcije a mislim da u vašoj Vladi postoji volja da se izbori sa tim.

Bžežinskog brine i to što CG trenutno ne izdvaja dovoljno za sistem odbrane.

- Brine me smanjenje crnogorskog budžeta namijenjenog za odbranu. Prije tri godine izdvajalo se 1.9 odsto BDP-a. NATO standard je 2 odsto. Danas, koliko shvatam, Crna Gora izdvaja svega 1.5 odsto. To je zabrinjavajuće iz dva razloga. Prvo, sada kada Crna Gora pretenduje da postane članica NATO-a, takva odluka biće podrvgnuta provjeri. Vi izdvajate manje od dva odsto i to nosi odgovornost. Drugo, vaša vojska obavlja dobar posao, ali se još razvija i trebaće vam sredstva da bi održali napredak koji je ostvaren. I bojim se da 1.5 BDP-a neće biti dovoljno za to.

(foto: ata-sac.org)

Portal Analitika