Kultura

„Noćna frajla” osvojila i Specijalnu nagrada za kolektivnu igru ansambla

Branislavu Mićunoviću nagrada za najbolju režiju na festivalu Teatar na raskršću

“Promišljenim i naizgled jednostavnim pristupom uspijeva da kompleksan dramaturški i glumački narativ prenese na savremen i efektan način koji definitivno ostavlja snažan utisak”, navedeno je u obrazloženju žirija

Branislavu Mićunoviću nagrada za najbolju režiju na festivalu Teatar na raskršću Foto: Narodno pozorište Niš
Portal AnalitikaIzvor

Crnogorski reditelj Branislav Mićunović dobitnik je nagrade za najbolju režiju za predstavu „Noćna frajla“, po tekstu Aleksandra Popovića, na upravo završenom četvrtom izdanju Festivala drame i pozorišta balkanskog kulturnog prostora Teatar na raskršću u Nišu.

Pored nagrade za režiju, predstavi “Noćna frajla” koja je nastala u produkciji Narodnog pozorišta Niš, dodijeljena je i Specijalna nagrada za kolektivnu igru ansambla.

U obrazloženju stručnog žirija koji su ove godine činili Vasil Vasilev, reditelj i upravnik Nacionalnog teatra “Ivan Vazov” u Sofiji, prof. dr Nenad Novaković, ekspert za elektronske medije i menadžment u kulturi (BiH), Irena Šarović, balerina, koreografkinja i diplomirana dramaturškinja (Srbija), dr Milica Bajić Đurov, scenografkinja i kostimografkinja (Srbija) i Dušan Kovačević, glumac i producent (Crna Gora), navodi se da je žiri bez dileme odlučio da ovogodišnju nagradu za najbolju režiju dodijeli Branislavu Mićunoviću. 

“Promišljenim i naizgled jednostavnim pristupom uspijeva da kompleksan dramaturški i glumački narativ prenese na savremen i efektan način koji definitivno ostavlja snažan utisak”, navedeno je u obrazloženju žirija. 

U obrazloženju za specijalnu nagradu glumačkom ansamblu predstave “Noćna frajla” ističe se da “jasno vođenom i rediteljski definisanom kolektivnom igrom, akteri pletu i gradiraju tok radnje, mijenjajuću dinamiku i atmosferu komada, koja efektno i bez praznog hoda ostavlja snažan cjelokupni utisak”.

Predstava koja je nastala po tekstu Aleksandra Popovića premijerno je izvedena 10. novembra 2022. Uz režiju, Mićunović potpisuje adaptaciju, idejno rješenje i scenografiju. Dramaturg je Dejan Petković, kostimografkinja Tatjana Radišić, kompozitorka Irena Popović Dragović, muzički saradnik Bata Zlatković, koreografkinja Dragica Ničić. 

U predstavi igrajuAleksandar Mihailović, Jasminka Hodžić, Miloš Cvetković, Sanja Krstović, Aleksandar Marinković, Marjan Todorović, Maja Vukojević Cvetković, Jovana Krstić, Nađa Nedović Tekinder, Maja Dejanović, Natalija Jović, Jovana Golubović, Vesna Stanković, Ivana Nedović, Dragana Jovanović i Bratislava Milić. 

Nastala u zreloj fazi autorovog dramskog angažmana “Noćna frajla” predstavlja jedan od najrefleksivnijih komada Aleksandra Popovića, koji putem zavodljive orkestracije dramskog, epskog, lirskog i filozofskog diskursa, scensku igru opredjeljuje u pravcu svojevrsnog hepeninga.

Pisac i teatrolog Milivoje Mlađenović, u kritici predstave ističe da Mićunović jasno artikuliše motive, teme i probleme koje zahvata.

“To je ultrazvučni snimak magbetovske atmosfere, naše naravi s tendencijom da se razbijeni elementi dramske radnje priberu, da se jezikom obujmi sva kompleksnost ljudskog roda, pojedinačnih žitija običnih smrtnika i njihovog kolopleta i batrganja u društvenom i političkom brlogu, ne odričući mu poetski i filozofski smisao ni jednog trena. Ima nešto u “Noćnoj frajli” od nasljeđa scenskog rituala, koje djeluje uzvišeno i zavodljivo na čula gledaoca”, naveo je Mlađenović. 

Selekcija ovogodišnjeg Festivala na raskršću, pored "Noćne frajle", obuhvatila je još recentnih regionalnih predstave i teatara: “Magbet” u režiji Jagoša Markovića, Narodnog pozorišta Beograd, “Škrtac”, rediteljke Dore Ruždjak Podolski u produkciji Satiričkog kazališta Kerempuh iz Zagreba, “Gospođica” u režiji Đurđe Tešić i produkciji Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banjaluke, “Pokojnik” reditelja Egona Savina, u produkciji Crnogorskog narodnog pozorišta i “Lepa Vida” u režiji Marjana Nećaka i produkciji Gledališča Koper i Slovenskog stalnog gledališča iz Trsta.

Portal Analitika

Komentari (3)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
t tomo_neregistrovani
14.09.2023. 08:30

u Nis dakle! to su dometi, nije moguce ni u BG! prvo da vrati atelje od 75m2 za 11.000 eur drzavi CG!

4
2
N Nina_neregistrovani
13.09.2023. 22:26

Čestitke gospodinu Mićunoviću! Zaista zaslužujete ovu nagradu i mnogo više od toga! Dok ste vi bili Ministar kulture,u Vladi Crne Gore, imali smo je, a sada smo u tunelu...

2
3
B Bubamara_neregistrovani
13.09.2023. 12:31

Ja mislio da je dobio "Oskar"-a, kad ono Źaga dobio nagradu stopirajući na raskrsnici u Nišu. "Veliki naš Crnogorac", koji je urnisao resor kulture Crne Gore, režira po lokalnim srpskim pozorištima. Vraća se Źaga svom izvoru i Srbiji.

8
4