Crna hronika

Suđenje optuženima za ubistvo Jovana Klisića i ranjavanje Velizara Gardaševića

Branioci traže da se izuzmu iskazi oštećenog i svjedoka

Odbrana Stefana Đukića i pripadnika njegove grupe koju Specijalno tužilaštvo tereti za ubistvo Jovana Klisića i ranjavanje Velizara Gardaševića početkom novembra 2019. godine juče je u podgoričkom Višem sudu zatražila da se iz spisa predmeta izuzmu iskaz oštećenog Gardaševića i nekoliko svjedoka jer se radi o nezakonitim dokazima.

Branioci traže da se izuzmu iskazi oštećenog i svjedoka Foto: Sudovi.me
PobjedaIzvor

Kao direktni izvršilac ubistva Klisića označen je Stefan Đukić a optužnicom su obuhvaćeni i njegova supruga, majka i polubrat – Danijela Mandić, Zorica Đurović, Vuk Lakićević, zatim Marko Vujadinović, Hasip Murić, Andrija Glavičanin i Bojan Vuksanović. Advokatica Snežana Mićanović je prije saslušanja oštećenog Gardaševića u svojstvu svjedoka od suda zatražila da se iz spisa predmeta izuzme njegov iskaz koji je dat u istrazi jer se radi o pravno nevaljanom dokazu.

"Predlažem da se iz spisa predmeta izuzme zapisnik o saslušanju Velizara Gardaševića od 7. 11. 2019, zapisnik o saslušanju Luke Klisića, predstavnika porodice ubijenog Jovana Klisića od 6. 4. 2022. kao i zapisnik o saslušanju svjedoka Orlandić Vuka od 8. 11. 2019. Oni su saslušani bez prisustva advokata optuženih pa smatram da ove zapisnike treba izuzeti iz spisa predmeta", kazala je ona i dodala da sud ima u vidu da je od SDT-a zahtjevom tražila da bude obaviještena o svim radnjama u ovom predmetu i prisustvuje saslušanju svjedoka.

Advokatica Bojana Franović je predložila da se iz spisa predmeta izuzme iskaz svjedokinje Snežane Vojinović. Ona je pojasnila da je Vojinović tetka optuženoj Mandić ali da joj prilikom saslušanja u istrazi niko nije predočio da je ona privilegovani svjedok i da po zakonu ima pravo da ne svjedoči u slučaju gdje joj je neko u srodstvu optužen. Franović je navela i da treba da se izuzme zapisnik o saslušanju Vuka Orlandića, koji je svjedok, smatrajući da se optužnica bazira na njegovom iskazu a da je on tako dobio povlašćen status za druge predmete i krivična djela koja je izvršio (po drugom predmetu). Ona se, povodom toga, pozvala na odluku Ustavnog i Vrhovnog suda koja se odnosi na drugo lice i predmet koji nije dio ovog postupka, a gdje je ustanovljeno da je došlo do ,,beneficiranog“ statusa svjedoka (koji nije iz ovog predmeta) a koji je počinio neka krivična djela. Na to je reagovao specijalni državni tužilac Saša Čađenović navodeći da se ta odluka se ne odnosi na ovaj predmet i lica iz ovog predmeta.

"Odluke Ustavnog i Vrhovnog suda, koje su donijete u drugom predmetu, se ne mogu primijeniti u ovom slučaju, jer se branilac poziva na nešto što nije dokaz. Svjedok Orlandić za krivična djela koja je izvršio je optužen i pravosnažno osuđen pa ne stoje navodi branioca da je beneficiran", kazao je Čađenović. Specijalni tužilac je ukazao da je u istrazi ovog slučaja dio iskaza uzimalo Više tužilaštvo a dio Specijalno tužilaštvo.

"Zbog obimnosti spisa provjerio bih detalje oko saslušanja ovih svjedoka ali koliko se sjećam, svaki branilac je bio obaviješten o radnjama koje se vrše, mjestu i vremenu, shodno po zakonu", kazao je on.

Nakon izlaganja Čađenovića, advokatica Franović je ukazala sudu da je trebao opomenuti tužioca kada je izgovorio da je njen zahtjev ,,zlonamjeran pokušaja advokata“ jer je u pitanju njen integritet. O zahtjevima advokata sud će saopštiti odluku na narednom ročištu. Đukić je optužen i da je dva i po mjeseca prije ovog zločina naoružan automatskom puškom upao u barski lokal ,,Savoja“ da bi likvidirao Gardaševića. Međutim, njegov naum nije ostvaren jer se Gardašević nije nalazio u lokalu. Stefan Đukić i njegova supruga Danijela se nalaze u bjekstvu i za njima je raspisana crvena potjernica.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.