Društvo

Sastanak srpskog ambasadora i nadbiskupa barskog

Božović zahvalio Đonlešaju što je prisustvovao sahrani Amfilohija

Izvanrednii opunomoćeni ambasador Republike Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović susreo se danas sa Nadbiskupom Barskim, primasom Srpskim i apostolski upraviteljem Kotorske biskupije Rok Đonlešajem.

Božović zahvalio Đonlešaju što je prisustvovao sahrani Amfilohija Foto: Portal Analitika
Portal AnalitikaIzvor

Današnji susret, na međunarodni Dan tolerancije, bio je prilika da obostrano potvrde i pošalju javnu poruku da je tolerancija prihvatanje različitosti i, jednostavno, svijest o tome da svako ljudsko biće zaslužuje poštovanje.

Nadbiskup je rekao da je Crnoj Gori potrebna ljubav, vjera i povjerenje, citirajući sv.Ivana Jevanđelistu da je Bog ljubav- moramo tu ljubav ljubiti“. 

Naveo je da Nadbiskupija kao najstarija institucija u Crnoj Gori i da ima odgovornost za dobre odnose među ljudima i narodima i zajednički suživot, ne isključujući dijalog sa drugim verskim zajednicama.

Tokom susreta, ambasador je istakao da dvije hrišćanske zajednice u Crnoj Gori odlikuje podudarnost stavova po mnogim značajnim pitanjima, a posebno po pitanjima zaštite hrišćana i hrišćanskog nasleđa i unapređenju njihovih ljudskih prava. Izrazio je zahvalnostNadbiskupu Barskom na poruci koju je poslao tokom održavanja litija da je sveta dužnost svih nas " da sačuvamo mir i slogu, da sijemo i svedočimo ljubav Božju", kao i da ''litije u organizaciji Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori ne vidi kao udar na državu''. 

Takođe,ambasadorse posebno zahvalio Nadbiskupu Barskom što je uprkos velikom ličnom riziku prisustvovao ispraćaju Blaženopočivšeg Mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija i još jednom pokazao jedinstvo i zajedništvo hrišćana u Crnoj Gori u ovim izazovnim i teškim vremenima. 

“Nadbiskup je na kraju susreta istakao da Nadbiskupija i cela Katolička crkva su otvoreni za saradnju sa ambasadorom i Ambasadom Republike Srbije na čemu se ambasador srdačno zahvalio”, saopšteno je iz srpske ambasade u Podgorici. 

Portal Analitika