Društvo

"Borićemo se sa svim legitimnim sredstvima"

Božović: Prosvjetni radnici neće pristati na smanjenje plata

Trenutno je u proceduri izrada Zakona o zaradama zaposlenima u javnom sektoru, a formirana je i Radna grupa, a Sindikat prosvjete je dio te radne grupe. To je za jutarnji program TV E kazao Radomir Božović, predsjednik Sindikata prosvjete.

Božović: Prosvjetni radnici neće pristati na smanjenje plata Foto: RTCG
Portal AnalitikaIzvor

„Ja kao predsjednik Sindikata prosvjete sam zapravo i predstavnik Unije slobodnih sindikata u toj radnoj grupi. Imali smo do sada nekoliko sastanaka i dobili smo nacrt. U nacrtu nijesu predviđeni dodaci prosvjetnim radnicima. Ja sam rekao da Sindikat prosvjete neće pristati na ovo. I ne samo Sindikat prosvjete, nijedan od sindikata nije zadovoljan predloženim rješenjem. Tu je i Sindikat zdravstva, Sindikat uprave i pravosuđa i još neki sindikati MUP-a, Vojske, kulture“, rekao je Božović.

Kaže da će se, kao i do sada, prosvjetni radnici boriti za svoja prava.

„Naravno da neće pristati na smanjenje plata, borićemo se, sa svim legitimnim sredstvima. Druga stvar, u ovom rješenju zaista dodaci koje prosvjetni radnici imaju godinama, godinama ih imaju, koji su specifični za prosvjetne radnike, tipa razredno starješinstvo, naučna zvanja, nastavnička zvanja, rad u dvije ili više ustanova, i tako dalje nije predviđeni ni jednim jedinim slovom. Kada smo to ukazali, kaže važi, pobrojaćemo ih sve. I onda je naša primjedba pa što bismo mi pravili uredbu kojom ćete vi da regulišete koeficijente sa jedne strane a opet s druge strane da imamo granski kolektivni ugovor koji će opet dio da reguliše. Što će vam dva dokumenta“, objašnjava Božović.

Osvrnuo se i na tužbu upućenu povodom štrajka. Iako je prvobitno poručivano da da neće biti tužbe, to se ipak desilo.

„Država je tužila Sindikat prosvjete za nezakonito organizovan štrajk i nažalost Osnovni sud je presudio da je Sindikat nezakonito organizovao štrajk. Evo još jednom da pomenem mi u taj štrak nijesmo ušli tek tako iz objesti nego zato što su naša prava prekršena. GKU je jednostrano i grubo prekršen i posle svih naših molbi i zahtjeva i apela i protesta da se to ne radi, oni su ipak uradili. Jedini uslov je bio da se ne dira granski kolektivni ugovor, ali se to nije desilo“, zaključuje Božović.

Portal Analitika