Društvo

"Mi jednom moramo da kažemo stop prepisivanju"

Božović: O integritetu prosvjete Ispitni centar trebalo da razmišlja i ranije

Predsjednik Sindikata prosvjete Radomir Božović smatra da su za prepisivanje na maturskim ispitima krivi svi, od prosvjetnih vlasti do direktora škola, te da je Ispitni centar trebalo ranije da vodi računa o integritetu prosvjete. On je u emisiji "Dobro jutro Crna Goro" istakao da se problem prepisivača i varalica mora naći dugoročno rješenje.

Božović: O integritetu prosvjete Ispitni centar trebalo da razmišlja i ranije Foto: Pobjeda
RTCGIzvor

Grupa maturanata je u petak sa roditeljima protestovala ispred Ispitnog centra i Ministarstva prosvjete negodujući što nijesu položili ispite iz maternjeg jezika u sklopu eksterne provjere znanja. Njih 533 dobilo je nula bodova zbog navodnog prepisivanja, a među njima su i lučonoše i đaci generacije.

Dok je Ministarstvo predlagalo novo pregledanje testova, iz Ispitnog centra su to odbili i tražili da se organizuje novo testiranje. Nakon toga, na zahtjev ministra prosvjete Miomira Vojinovića, juče su na telefonskoj sjednici Vlade smijenjeni direktorica Ispitnog centra Dragana Dmitrović i Upravni odbor Ispitnog centra.

Komentarišući izjavu smijenjene čelnice Ispitnog centra da su branili integritet prosvjete, Božović je kazao da je trebalo da brane integritet prosvjete i ranije.

"Znate šta, mrtvom vuku mjeriti rep je lako. Mogu iz iskustva kao predstavnik Udruženja nastavnika matematike da smo imali vrlo lošu komunikaciju sa Ispitnim centrom, kazao je on.

Istakao je da Ispitni centar nije odgovarao na pitanja po kom kriiterijumu se biraju ocjenjivači testova iz maternjeg i matematike, kao i da se u komisijama plaćao samo jedan od tri člana.

"Imaku smo zamjerku što se takmičenje iz matematike organizuje u za šesti i deveti razred, a s druge strane, Olimpijadu znanja ignorišu", kazao je on o osnosu sa IC.

Smjenom rukovodstva, po njegovim riječima, ugasiće se požar trenutno.

"Možda novo rukovodstvo promijeni stvari, možda radi transparentnije, možda se više posveti više nauci. Da će se problem riješiti smjenom-neće. Mi dugoročno moramo rješavati problem i učiti djecu da prepisivanje nije dobro", kazao je on.

On je kazao da učenik mora imati pravo uvida u svoj test i naknadno pregledavanje testova.

"Vjerujem da postoji mogućnost da se ponovo pregledaju testove. Ako je neko zaista prepisivao, pitanje je da li je rješenje da kažemo ovaj zadatak koji si prepisao ti nećemo bodovati, a ove ostale, za koje nemamo dokaze hoćemo. Kakvu poruku onda šaljemo-prepisujte dok vas ne uhvatimo. Situacija je komplikovana", rekao je on.

Podsjeća da ovo nije prvio slučaj i da smo u aprilu imali slučaj curenja testova iz matematike, te da taj slučaj još nije riješen.

"Ovo se dešavalo i prošle i pretprošle godine i Ispitni centar je odlučio da kaže stop. Pretpostavljam da je tako. Dosta je više toga da stotine učenika ima iste odgovore", kazao je on.

Jedna od mogućnosti za rješenje problema, po njemu bi mogla biti uvođenje ometača signala, uvođenje strigih pravila.

"Možda nam ni pravilnici nijesu dovoljno precizni", kazao je on.

Božović kaže da odgovornost na svima, od prosvjetnih vlasti do direktora škola.

"Imamo slučajeve da su direktori tokom testiranja šetali učionicama i govorili nastavnicima da pomažu učenicima kako bi škola imala što bolje rezultate. Mi jednom moramo da kažemo stop prepisivanju. Uvijek ga je bilo, ali sada moramo da ga svedemo na najmanju moguću mjeru", rekao je Božović.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.