Politika

"Uticaj Rusije, posredstvom Srbije, u zemlji je ogroman"

Božović: Crna Gora izgubila dragocjeno vrijeme, vlast minira njen evrospki put

Posljednja hapšenja i progoni u Crnoj Gori dešavaju se po matrici Aleksandra Vučića - ocijenio je direktor Akademije za demokratski razvoj iz Novog Sada Balša Božović.

Božović: Crna Gora izgubila dragocjeno vrijeme, vlast minira njen evrospki put Foto: Printscreen
Portal AnalitikaIzvor

On je, gostujući u emisiji 24 sata na Televiziji E, ocijenio da je riječ o obračunu sa neistomišljenicima i pokušaju da se jedna politika obilježi kao kriminogena, a opstanak na vlasti sačuva nedemokratskim sredstvima.

- Ono što sam gledao, kao narodni poslanik, od 2012. do 2016. u Srbiji, to danas vidim u Crnoj Gori. Pred loklane izbore 2016. uhapšeno je više od 60 funkcionera najveće opozicijone stranke u Srbiji.Nije riječ o vladavini prava, o pravdi, već revanšizmu. Najegzatniji je primjer gospodina Milivoja Katnića, bivšeg glavnog specijlanog tužioca i prvostepena presuda Višeg suda za terorizam u pokušaju 2016. godine. Dirketan ruski uticaj je u tome što Katnić mora da snosi posljedice za ono što je se drznuo da uradi, zbog toga što je otkrio da je GRU pokušao državni udar u Crnoj Gori. Morao je i Savo Kentera (bivši direktor ANB-a) da bude smijenjen zato što je otkrio ruske špijune u Crnoj Gori. Tu je ruski direktan uticaj - napominje Božović.

Objašnjava kakav je, po njegovom mišljenju, uticaj Srbije u slučaju hapšenja Katnića.

- Dok je Katnić bio glavni specijalni tužilac u velikoj mjeri su dovedeni u pitanje odnosi kriminlanih klanova u Srbiji i Crnoj Gori sa vrhom vlasti u Beogradu. To je ono što izuzetno smeta Beogradu. Na suđenjima u Beogradu su optužene kriminalne grupe, pored ostalog, pominjale da su ih pojedine strukture iz Srbije zvale da učestvuju u državnom udaru 2016. godine u Crnoj Gori. Dakle, sve je vrlo povezano. Neko ko je smetao i ko je otkrivao istinu danas se nalazi na optuženičkoj klupi ili u pritvoru, provučen kroz blato, medijski satanizovan - kaže sagovornik Televizije E.

Ogroman uticaj Rusije

Uticaj Rusije, posredstvom Srbije, u Crnoj Gori je, prema njegovoj ocjeni, ogroman.

- Oslikava se u vanjskoj politici, regionlanoj politici, medijima - istakao je Božović.

On smatra da Crna Gora u protekle tri godine nije krenula na bolje, naprotiv. Vlastima su, kaže, usta puna riječi o evropskim integracijama, a ne rade apsoluto ništa, već miniraju evropski put Crne Gore.

- Zašto? Zato što onom dijelu Zapadnog Balkana, gdje predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ima interes, nije cilj odvajanje jednih od drugih. Situacija je zabrinjavajuća i svaki naredni izvještaj State Departmenta o ljudskim pravima biće gori - ocijenio je Božović.

Izgubljeno vrijeme

Kaže da je izvještaj Stejt Departmenta o ljudskim pravima sličan u onim djelovima regiona Zapadnog Balkana, u kojima predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ima uticaj i moć. U Crnoj Gori je, kaže, to evidentno u svim strukturama vlasti, od predsjednika, premijera do pojedinih stranaka.

- Imate situaciju u kojoj vlast pokušava da uvjeri društvo da je za evropske integracije, za reforme, vladavinu prava, u najšem smislu, a osnovne zamjerke State Departmenta, u poslije tri godine, odnose se na to da nisu ispunjena očekivanja koja su građani imali nakon promjena 2020. godine. Situacija je, čini mi se, gora i po evropske integracije i po reforme u crnogorskom društvu. Mislim da će ovo biti vrijeme koje će Crna Gora u budućnosti prepoznavati kao izgubljeno u procesu evropskih integracija - smatra Božović.

Ruski prsti na Zapadnom Balkanu

Uticaj Rusije, posredstvom Srbije, u Crnoj Gori je ogroman, ističe Božović. Objašnjava da se oslikava u vanjskoj, regionlanoj politici, kao i medijima. Podjseća da zvanična podrška za članstvo Kosova u Savjetu Evrope nije stigla ni od predsjednika Crne Gore, Jakova Milatovića, ni od premijera Milojka Spajića, te da je izastao i njihov stav i o Rezoluciji o genocidu u Srebrenici. Opšte je poznato, dodaje, što o svemu misli predsjednik Skupštine, Andrija Mandić.

- Kada sva tri politička faktora u Crnoj Gori, u najznačajnijim vanjskopolitičkim ili dobrosusjedskim odnosima, ne istupaju sa jasnim stavovima, već ih ćutanjem dovode u pitanje, onda i ruski uticaj, prvenstveno preko Srbije, govori o tome da je taj uticaj dobrodošao i da se u Crnoj Gori uspješno sprovodi. Politika uticaja Rusije ima cilj da odvoji nacionalne zajednice jedne od drugih, da ih etnički stvrsta u nacionalne tabore, da izazove nepoverenje u društvu, da ga rastoči, da ono ne bude građansko, već nacionalno podijeljeno, kao što je slučaj sa Bosnom i Hercegovinom. Kroz nacionalističku retoriku lakše se vlada nacionalnim grupama, a to za posljedicu ima širenje nepoverenja, na svaki grad, na svaku ulicu. Na primjeru Crne Gore to se odnosi na svaku kuću. Ruski interes je da region i ne bude u dobrim odnosima, već da se ostavi otvoren prostor za eventualni sukob na ovom prostoru, na evropskom tlu - objašnjava Božović.

Dritan - jedan od najboljih prijatelja Beograda

Božović ističe da su nekadašnji režim u Crnoj Gori, odnosno nekadašnje partije vlasti, prepoznati kao neprijatelji Beograda i Moskve. U, kako kaže, njhovoj satanizaciji, učestvuje i bivši premijer Crne Gore, Dritan Abazović. Podjseća da je Abazović nedavno promovisao knjigu ("Kritika globalne etike") u Maloj sali Kolarčeve zadužbine u Beogradu, u kojoj su bili ne samo izraziti predstavnici vlasti Srbije, već i oni koji negiraju genocid u Srebrenici, veličaju ratne zločince.

- On je na toj promociji govorio da je jedan od najboljih prijatelja Aleksandra Vučića, potpuno otvoreno. Nije krio ni oduševljenje što u publici sjede oni koji negiraju genocid u Srebrenici, negiraju ratne zločine i koji veličaju ratne zločinice, osuđene ratne zločinice. S druge strane, istraživačko novinarstvo bi trebalo da da odgovor na ta pitanja: čime se bavi brat predsjednika Crne Gore u Srbiji ili čime se bavi brat bivšeg premijera Crne Gore u Srbiji? Koji su to poslovi i odakle njima novac za ulaganje i biznise? To bi bilo odgovorno kada bi tužilaštvo radilo na principu vladavine prava. Ako radite na principu revanšizma, onda će te stvari da se guraju po tepih - smatra Božović.

Ukoliko je Stejt Department u izvještaju naveo da je korupcija u strukturama vlasti u Crnoj Gori, tužilaštvo bi trebalo da krene od vlasti, sa hapšenjem onih koji najviše treba da odgovaraju građanima, zaključio je sagovornik 24 sata.

Portal Analitika