Abiznis
  • Portal Analitika/
  • Abiznis /
  • Bošković izabrana za predsjednicu Odbora za digitalnu transformaciju u UP, Bukilić potpredsjednik

Bošković izabrana za predsjednicu Odbora za digitalnu transformaciju u UP, Bukilić potpredsjednik

Nova predsjednica Odbora za digitalnu transformaciju u Uniji poslodavaca Crne Gore (UPCG) je Aleksandra Bošković, direktorica ljudskih resursa i komunikacija u kompaniji Bild, odlučeno je na sastanku članova Odbora održanom u prostorijama UPCG.

Bošković izabrana za predsjednicu Odbora za digitalnu transformaciju u UP, Bukilić potpredsjednik Foto: UPCG
Portal AnalitikaIzvor

"Ona je ovu poziciju preuzela od Dušana Banovića iz Crnogorskog Telekoma koji je, uz zahvalnost na dosadašnjoj saradnji, najavio podršku daljem radu Odbora i novoizabranom rukovodstvu", saopšteno je iz Unije poslodavaca. 

Shodno odluci članstva, za novog potpredsjednika Odbora za digitalnu transformaciju izabran je Branimir Bukilić, direktor kompanije Data Design.

"U naredne dvije godine, Bošković i Bukilić će upravljati radom Odbora i organizovati aktivnosti čija realizacija doprinosi stvaranju povoljnog preduzetničko-inovativnog ekosistema, razvoju digitalne ekonomije i Crne Gore kao digitalnog društva. U tom dijelu, članovi Odbora su iznijeli niz konkretnih predloga, posebno naglašavajući ona koja se odnose na unapređenje regulatornog okvira, veću uključenost predstavnika ICT sektora u proces izrade strateških dokumenata, kreiranje programa edukacije koji prate napredna ICT rješenja i prilagođeni su potrebama privrede, kao i jačanje saradnje između poslovne zajednice i države", navode iz Unije poslodavaca. 

Posebnu pažnju, kako navode, učesnika sastanka izazvala je prezentacija ključnih rezultata novog istraživanja koje je sprovela organizacija članica Odbora – ICT Cortex.

"Po njima, ICT sektor Crne Gore je 2022. godine ostvario prihod od preko 602 miliona eura, što je za 23% više u odnosu na prethodnu godinu i 41% više od prihoda koji je ostvario 2019. godine. Takođe, rast je zabilježen i po pitanju broja firmi kojih je 2022. godine bilo za oko 200 više (34%) nego prethodne, dok je broj novozaposlenih povećan za 31% u odnosu na 2021. godinu i 69% u odnosu na 2019. Konačno, uloga i značaj ove industrije potvrđeni su i kroz podatak da su izvozne aktivnosti računarskih usluga imale rastuće učešće u ukupnom crnogorskom izvozu na čak 21% do 2022. godine. Iz ICT Cortex-a je najavljeno će u narednom periodu organizovati poseban događaj na kojem će crnogorskoj javnosti prezentovati detaljnu analizu", navode iz Unije poslodavaca. 

Članovi Odbora su, kako je saopšteno, ocijenili da podaci iz istraživanja jasno ukazuju na neophodnost uključivanja informaciono komunikacionih tehnologija (ICT) u vertikalnu granu privrede, kao i činjenicu da ICT predstavlja industriju koja je strateški važna za Crnu Goru.

"Dodatno, ovi podaci govore da ICT sektor ima snažan razvojni potencijal i nosi brojne pozitivne efekte koji se na ukupnu privredu, društvo i državu mogu ostvariti upravo po osnovu daljeg rasta broja start-up kompanija, otvaranja novih radnih mjesta u IT industriji, uvećanog izvoza ICT usluga, kao i učešća stranih investicija u ovom sektoru. Sastanak je zaključen dogovorom o konkretnim aktivnostima koje će Odbor UPCG za digitalnu transformaciju realizovati u narednom periodu, u cilju podrške daljem radu kompanija iz ICT sektora i povezanih djelatnosti", navode u saopštenju. 

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.