Podgorica

"Treba da učinimo sve kako bismo iz naših različitosti izvukli ono što donosi dobro svim građanima i građankama"

Borovinić-Bojović sa predstavnicima vjerskih zajednica: Život u nacionalno i vjerski raznolikoj sredini je privilegija

Podgorica treba da sopstvenim primjerom pokaže koliko je važna harmonija i zajedništvo u multinacionalnim i multivjerskim sredinama, i da pošalje poruke blagosti, mira i poštovanja prema svima, poručila je predsjednica Skupštine Glavnog grada dr Jelena Borovinić-Bojović na sastanku koji je danas u Gradskom parlamentu imala sa predstavnicima vjerskih zajednica – protojerejem Nikolom Pejovićem, podgoričkim parohom Mitropolije crnogorsko-primorske SPC, Ismailom ef. Dacićem, podgoričkim imamom Islamske vjerske zajednice Crne Gore, don Janezom Mirtekom, župnikom podgoričke župe Presvetog srca Isusovog i Ninom Ofner Bokan, predsjednicom Jevrejske zajednice Crne Gore.

Borovinić-Bojović sa predstavnicima vjerskih zajednica:  Život u nacionalno i vjerski raznolikoj sredini je privilegija Foto: Skupština GG
Portal AnalitikaIzvor

“To što živimo u sredini koja je nacionalno i vjerski raznolika jeste naša privilegija. Treba da učinimo sve kako bismo iz naših različitosti izvukli ono što donosi dobro svim građanima i građankama. Jedino kada tako i razmišljamo i djelamo, moći ćemo brzo svi da osjetimo istinske benefite kojih još uvijek možda nismo ni svjesni u potpunosti”, ocijenila je Borovinić-Bojović.

Ona je istakla da je sastanak inicirala kako bi se uoči nastupajućih vjerskih praznika poslala poruka zajedništva i mira, izražavajući nadu da će primjer Podgorice biti od koristi i drugim opštinama, pa i cijeloj Crnoj Gori.

Protojerej Nikola Pejović ocijenio je da je međuvjerski dijalog veoma važan, kao i da ga u našem društvu nema dovoljno.

“Ovo je jedan veliki korak da se to promijeni. Istorija ovih prostora je pokazala da mi jedni bez drugih ne možemo. Podgorica je nezamisliva bez podgoričkih muslimana. Ali je, isto tako, nezamisliva bez Nemanjinog grada i Savinog kupatila o kojem pišu stari podgorički hronolozi. Ne možemo da živimo bez naše braće rimokoatolika, kao i bez jevrejske zajednice. Treba zajedno da pokažemo da u ovom svijetu, koji je heterogen, svako može da živi na način da ostvari smisao svog postojanja, a da ne ugrozi onog drugog”, poručio je protojerej Nikola Pejović.

Imam Dacić je ocijenio da to što se predstavnici vjerskih zajednica nedovoljno često srijeću i što pripadnici različitih konfesija ne poznaju dovoljno jedni druge stvara plodno tle za razvijanje raznih predrasuda.

“Treba da imamo što više susreta da bi se u tim susretima i komunikaciji otoplila klima. Naši ljudi vole da nas vide skupa”, rekao je imam Dacić.

Predsjednica Jevrejske zajednice Nina Ofner Bokan saglasila se da upravo predstavnici vjerskih zajednica treba da daju primjer ljudima kako treba međusobno funkcionisati.

Na sastanku je razmatrano više ideja o zajedničkoj saradnji predstavnika vjerskih zajednica na konkretnim projektima koji će se realizovati u narednom periodu. Istaknuta je potreba da se nađe način da ubuduće budu bolje međusobno informisani o aktuelnostima i događajima unutar svake vjerske zajednice, a don Janez Mirtek je govorio o aktivnostima i planovima rimokatoličke zajednice u narednom periodu.

Sagovornici su se saglasili da sastanke u ovom ili sličnom formatu treba održavati u kontinuitetu.

Portal Analitika