Kultura
  • Portal Analitika/
  • Kultura /
  • Borovinić-Bojović: Između dva kulturna pola u Podgorici jaz sve dublji, retorika se mora mijenjati na obje strane

„Stigmatizaciji, nadgornjavanju, jezičkim vratolomijama sa ciljem vrijeđanja - nema mjesta“

Borovinić-Bojović: Između dva kulturna pola u Podgorici jaz sve dublji, retorika se mora mijenjati na obje strane

"Evo i večeras, ja sam ovdje pozvana zbog funkcije koju trenutno obavljam, ali među učesnicima tribine nemamo nikog sa, da tako kažem, drugog kulturnog pola“, kazala je ona

Borovinić-Bojović: Između dva kulturna pola u Podgorici jaz sve dublji, retorika se mora mijenjati na obje strane Foto: Skupština Glavnog grada
Portal AnalitikaIzvor

Predsjednica Skupštine Glavnog grada dr Jelena Borovinić-Bojović sinoć je na tribini „Kultura i grad – izazovi i zamke”, koja je održana u biblioteci „Radosav Ljumović” govorila o aktuelnom stanju u ovoj oblastu, ali i ukupnom društvenom životu Podgorice.

Kako je saopšteno iz Glavng grada, ona je, između ostalog, naglasila da problem za Podgoricu u ovom trenutku predstavlja „potpuni izostanak dijaloga između dvije grupacije kulturnih radnika i umjetnika koji se različito identifikuju ili samoidentifikuju kroz odnos prema našem zajedničkom kulturno-istorijskom nasljeđu, prema jeziku kojim govorimo i, konačno, prema nacionalnom samoodređenju“.

„I ne samo da između te dvije grupacije nema bilo kakvog, a kamoli istinskog dijaloga, nego se čini da jaz između njih postaje sve dublji. Evo i večeras, ja sam ovdje pozvana zbog funkcije koju trenutno obavljam, ali među samim učesnicima tribine nemamo nikog sa, da tako kažem, drugog kulturnog pola“, kazala je ona. 

Isto tako, dodaje, možda se baš večeras i na tom drugom polu organizuje neka slična tribina, na kojoj, opet, nema nikoga ko dijeli vaše stavove. 

„Takva praksa mora se mijenjati za dobro svih nas. Mora se razgovarati. A da bi se razgovaralo sagovornici se moraju međusobno poštovati. To znači da se retorika mora mijenjati na obje strane. Stigmatizaciji, nadgornjavanju, jezičkim vratolomijama sa ciljem vrijeđanja – jednostavno nema mjesta. Ono što moramo znati jeste – nijedna strana neće nikada moći da ubijedi onu drugu u ispravnost svojih stavova, niko neće nigdje da ode i niko nikoga ne može da pobijedi. Pobijediti možemo samo zajedno tako što ćemo prihvatiti jedni druge sa svim uvjerenjima i stavovima koje onaj drugi ima, koliko god da smo ubijeđeni da su oni pogrešni“, smatra ona. 

Pa pojašnjava:

„Kad kažem prihvatiti to naravno ne znači da se saglasimo sa njima, već da ih posmatramo kao nečije pravo na drugačije mišljenje, osjećanje, ukus pa i moralni habitus...Nema razloga da taj recept ne primijenimo i na širi društveni plan“, poručila je Borovinić-Bojović.

Portal Analitika