Svijet

Borelj: Srbi da se vrate u institucije Kosova, Priština da poštuje obaveze

Visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku Žozep Borelj pozvao je Srbiju i predstavnike kosovskih Srba da poštuju svoje obaveze iz dijaloga i vrate se u kosovske institucije, a kosovske vlasti da odmah produže proces preregistracije vozila i obustave svaku kaznenu akciju protiv vlasnika KM tablica.

Borelj: Srbi da se vrate u institucije Kosova, Priština da poštuje obaveze Foto: EPA
DanasIzvor

EU takođe poziva Kosovo da odmah započne korake ka uspostavljanju Zajednice opština sa srpskom većinom, izjavio je Borelj, prenosi N1.

On je, kako je navedeno u saopštenju, ocijenio da nedavna dešavanja u odnosima između Kosova i Srbije dovode u opasnost godine napornog rada i dostignuća postignuta u okviru Dijaloga između Beograda i Prištine uz posredovanje EU i ugrožavaju bezbjednosnu situaciju u regionu i šire.

„Evropska unija poziva obje strane da se uzdrže od bilo kakvih jednostranih akcija koje bi mogle dovesti do daljih tenzija. Povlačenje kosovskih Srba iz institucija na Kosovu nije rješenje za aktuelne sporove i može dodatno da eskalira tenzije na terenu“, naveo je Borelj.

Borelj je pozvao Srbiju i predstavnike kosovskih Srba da poštuju svoje obaveze iz dijaloga i vrate se u kosovske institucije kako bi ispunili svoje dužnosti, uključujući policiju, pravosuđe i lokalnu administraciju.

„Istovremeno, EU ponovo poziva kosovske vlasti da bez odlaganja poštuju svoje obaveze. To znači odmah produžiti proces preregistracije vozila i obustaviti svaku kaznenu akciju protiv vlasnika KM tablica. Pitanje registarskih tablica mogu riješiti strane u okviru dijaloga“, naveo je Borelj.

Prema njegovim riječima, EU takođe poziva Kosovo da odmah započne korake ka uspostavljanju Zajednice opština sa srpskom većinom.

Skupština Kosova je ratifikovala Briselski sporazum, a Ustavni sud Kosova odlučio je da Zajednicu treba uspostaviti. Stoga je njeno uspostavljanje obavezujuća zakonska obaveza za Kosovo. Kontinuirano nesprovođenje ove obaveze podriva princip vladavine prava i šteti ugledu i kredibilitetu Kosova“, naveo je Borelj.

Istakao je i da je odgovornost obje strane da obezbijede mir i stabilnost. „Bilo kakve radnje, poput paljenja automobila ili zastrašujuće retorike koje bi mogle dovesti do tenzija su neprihvatljive i izazvaće odgovarajuću reakciju međunarodne zajednice“, kaže.

„U bliskoj saradnji sa NATO/KFOR-om i Kosovskom policijom, Misija EU za vladavinu prava (EULEKS) je spremna da obezbijedi stabilnost na terenu na Kosovu“, naveo je Borelj i dodao da će EULEKS i KFOR nastaviti da podržavaju održavanje bezbjednog i sigurnog okruženja u skladu sa svojim mandatima.

EU apeluje na strane da ozbiljno izaberu put dijaloga i da se uzdrže od svake akcije koja bi dovela do nasilja i konfrontacije. EU je spremna da nastavi da olakšava pregovore, ali obje strane treba da pokažu spremnost da traže rešenja na konstruktivan način i poštuju svoje obaveze preuzete u dijalogu, zaključio je Borelj.


Portal Analitika