Svijet

Nekada zabranjeni filmski lik

Boratova krilatica postala slogan turističke promocije Kazahstana

Kada je komičar Saša Baron Koen 2006. objavio satiričnu dokumentarnu parodiju o izmišljenom kazahstanskom izvjestiocu Boratu Sagdievu, taj film je u Kazahstanu biozabranjen.

Boratova krilatica postala slogan turističke promocije Kazahstana Foto: CNN/screenshot
PA
PAAutor
CNN TravelIzvor

Kazahstanski gledaoci i vlasti osudili su prikazivanje filma u svojoj zemlji, rekavši da je pun uvredljivih stereotipa i ponašanja pomenutog lika.

Bez obzira na to, „Borat“ je postao sjajan hit i donio je Koenu brojne nagrade.

Prošle sedmice izašao je nastavak, ali ovoga puta Kazahstan je reagovao drugačije. Turistička zajednica te zemlje pokrenula je novu kampanju ove sedmice, usvojivši Boratovu popularnu krilaticu „Vrlo lijepo!“ (Very nice!), kao njihov novi zvanični slogan.

Kampanja uključuje četiri promotivna videa koji prikazuju turiste kako istražuju lokalnu hranu Kazahstana, prelijepe krajolike, pijačnu vrevu i gradove. Na kraju svakog kratkog videa, turisti izgovaraju: "Wow, very nice!"

Turistička zajednica je brzo kreirala videozapise nakon što je saznala za nastavak filma o Boratu, tempirajući kampanju tako da se podudara s izlaskom filma, navodi se u saopštenju za medije.

Kampanja je namijenjena „u slavu Kazahstana i prikazivanju obožavaocima Borata širom svijeta zašto bi trebalo da posjete ovu nevjerovatnu zemlju”, dodaje se u saopštenju.

„Slogan nudi savršen opis ogromnog turističkog potencijala Kazahstana na kratak, nezaboravan način. Priroda Kazahstana je veoma lijepa, hrana je vrlo lijepa, a njegovi stanovnici, uprkos Boratovim šalama, naprotiv, neki od najljepših na svijetu“, zaključuje turistička zajednica te zemlje.

Portal Analitika