Svijet

Bombaški napad na crkvu u Indoneziji, najmanje 14 povrijeđenih

Najmanje 14 osoba je povrijeđeno kada se u napadu dva bombaša samoubica, kako se vjeruje, jedan raznio ispred katoličke crkve u gradu Makasar u Indoneziji, prvog dana Velike nedjelje pred Uskrs, saopštila je policija.

Bombaški napad na crkvu u Indoneziji, najmanje 14 povrijeđenih Foto: Foto: Tanjug/AP
TanjugIzvor

Prethodno je policija navela da je u pitanju bio jedan napadač, a sveštenik koji je predvodio službu, otac Vilhemus Tulak, rekao je da su dva napadača pokušala da uđu motociklima u dvorište crkve, ali da ih je u tome spriječilo obezbjeđenje, navodi AP.

Dodao je da je jedan od njih aktivirao eksploziv i poginuo, a Rojters prenosi da su se u trenutku eksplozije u crkvi nalazili vernici.

Šef policije Sout Sulavesi potvdio je da je najmanje jedan napadač mrtav.

Na snimcima bezbjednosnih kamera se vidi eksplozija koja je na sredinu puta izbacila plamen, dim i krhotine.

Na video snimcima sa mjesta događaja vidi se da je policija ogradila prostor oko crkve, kao i da su automobili parkirani u blizini oštećeni.

Policija nije navela ko bi mogao da stoji iza napada, a za sada niko nije preuzeo odgovornost.

Policija je za seriju samoubilačkih napada 2108. na crkve i policijsku stanicu u gradu Surabaja, kada je poginulo više od 30 ljudi, okrivila grupu Džamah Anšarut, koja se ugleda na Islamsku državu.

Najsmrtnonosniji napad islamskih militanata u Indoneziji desio se 2002. na ostrvu Bali, kada su poginule 202 osobe, uglavnom turisti.

Portal Analitika