Zdravlje

Bol nam može spasiti život

Izvor

Novo otkriće je šamar medicinskim radnicima koji decenijama tvrde da bol uvijek odgađa ozdravljenje bolesnika, prenosi klix ba.

Međutim, ljekari su i u prošlosti, tačnije u 19. vijeku, vjerovali da je bol ključna za proces ozdravljenja. Sada su se vjerovanja viktorijanskih ljekara pokazala tačnima, posebno kod oboljenja kao što su srčani udar, angina pektoris, dijabetes i artritis.

Naučnici su ovog mjeseca otkrili da intenzivna bol nakon srčanog udara može spasiti život bolesniku, dok blokiranje boli jakim ljekovima doprinosi pogoršanju stanja i umanjuje šanse za preživljavanje.

Oni su otkrili da tokom srčanog udara signali boli iz srčanih nerava privlače matične ćelije iz koštane srži, koje popravljaju oštećenja izazvana udarom i vraćaju protok krvi u srce.

- Osjećaj boli je ključan kod pacijenata koji dobiju srčani udar, jer bol u mozgu podstiče psihološke procese koji popravljaju nastalu štetu, kazao je autor studije Paolo Madedu.

- Bol je veoma komplikovan proces. Ne radi se samo o tome da vas tijelo upozorava da nešto nije uredu. Bol može značiti da tijelo samo popravlja nastali zdravstveni problem, smatra doktorka Helen Vilson.

Portal Analitika