Košarka

INTERVJU: Predsjednik Upravnog odbora KK Budućnost Voli

Bokan: Grad i država su na potezu

Predsjednik košarkaškog kluba Budućnost Voli Dragan Bokan i članovi Upravnog odbora podgoričke ekipe su na raskrsnici. Na ,,tankom ledu“, što se tiče vremena, čekajući odgovor da li je Crnoj Gori, odnosno glavnom gradu, koji je vlasnik kluba, potrebna jača ili Budućnost koja će se boriti za goli život u ABA ligi. Možda za domete poput sredine tabele!

Bokan: Grad i država su na potezu Foto: Pobjeda/D.Mijatović
PobjedaIzvor

Bokan, sa prijateljima – saradnicima, želi najbolje ekipi na čijem je čelu od 2011, i ne pada mu na pamet da spusti ljestvicu očekivanja.

- Za planove gdje bi se Budućnost borila za opstanak ili sredinu tabele, nijesam opcija. A siguran sam da svaki član Upravnog odbora stoji uz naš klub. Rad u klubu je jako zahtjevan – nekad i teži od biznisa, a moram da kažem nekad i lakši. Kao društveno odgovorna kompanija i neko ko voli sport, siguran sam, i ako ne budem u Budućnosti, da ću pratiti Budućnost i ostati veliki prijatelj kluba i pomagati shodno mogućnostima i našim aktivnostima kada je u pitanju donacija u sportu – rekao je na početku priče prvi čovjek crnogorskog šampiona.

Čekamo odgovor

Čelnici kluba obratili su se u pismenoj formi 16. maja gradonačelnici PodgoriceOliveri Injac sa željom da prezentuju stanje u klubu koje svaki vlasnik treba da zna.

- Podršku Glavnog grada Budućnost je imala od 2016. godine i ovom prilikom se na tome zahvaljujem. Budućnost je vlasništvo grada Podgorice, vlasništvo vjernih i bez dileme najboljih navijača i mi ćemo biti samo ovdje dok vlasnik ne bude našao bolje rješenje. Naš odnos je profesionalan, a ako svi zajedno možemo da pomognemo klubu da funkcioniše i bude još bolje, siguran sam da je UO, na čelu sa mnom, spreman da nastavimo dalje - kazao je Bokan.

Na odgovor se još čeka, a Bokan će sa Upravnim odborom uputiti još jedno pismo.

- Smatram da treba da razgovaramo, ali smatram i da je bitno da znamo da je spoj države, grada, navijača i Upravnog odbora jako bitan. A kada je u pitanju naš prijedlog, kako gledamo na budućnost? Smatramo da budžet treba da se poveća. Jer sa ovim koji imamo, a pritom smo tri godine bez pomoći države, klub za ove postojeće rezultate nema nikakvu šansu. Mislim da bi onda bilo suludo da ostajem na čelu kluba. Jasno je da Budućnost ne može svake godine da osvaja ABA ligu, ali može biti konkurentna. Naš budžet ne može da se upoređuje sa budžetima čak i nekih abaligaša – jasan je Bokan.

Budžet ,,plavih“ za prošlu godinu iznosio je tri i po milona eura.

- Smatram da za milion, u odnosnu na prošlu godinu, moramo povećati budžet da bi, koliko-toliko, bili konkurentni – pod broj jedan u Evrokupu, jer nam je to osnovna šansa. Svjesni smo, takođe, da dok god se bude izdvajao ovoliki novac u budžetu za Zvezdu i Partizan, nećemo imati šansu. Treba sačekati, još godinu-dvije. Treba pametno da se čuvamo, povećamo budžet, ali ne toliko da se ,,prosipamo“ i uđemu u trku za Zvezdom i Partizanom, čiji budžeti dosežu do gotovo 20 miliona eura. Nije nam to potrebno, ali, svakako treba napraviti bolji tim kako ne bi dozvolili da nam se ponove utakmice kao posljednje u ABA ligi.

Prijedlog

Prijedlog Bokana i UO je kristalno jasan i u ovoj varijanti Glavni grad i država ne bi bili puno opterećeni.

- Predlažem da država i grad učestvuju 50 odsto budžeta, a 50 odsto mi – privrednici koji dolazimo iz realnog sektora i koji dijelimo sudbinu tržišne utakmice. Moram naglasiti da se od tih 50 odsto državi vraća 750 hiljada na godišnjem nivou, kroz poreze i plaćanje SC ,,Morača“. Ako za to budemo imali razumijevanja, ok, mi smo spremni, a ako ova formula ne može da funkcioniše, klub treba prepustiti boljoj opciji – jasan je Bokan.

Budućnost je možda i malo zakasnila sa pričom oko organizacije i pojačanja za narednu sezonu. Mnogi klubovi su još od početka maja krenuli u novu priču.

- Čekaćemo, ljudi su vjerovatno zauzeti, kampanje su u toku. Sačekaćemo i dati šansu da pomognemo našoj Budućnosti.

Osvajanjem ABA lige, nastupom u Evroligi, konstantnom borbom sa Zvezdom, Partizanom, često i sa vjetrenjačama, Bokan je sa saradnicima pokazao da se i sa malo, u odnosu na košarkaške moćnike, može puno uraditi. Vizija je u priči od 2011. bila najvažnija.

- Do sada smo bili složni za sve što smo radili kada je u pitanju klub. Svaka ključna odluka je bila na stolu. U našem UO su ozbiljni i odgovorni ljudi, poslovno ostvareni i to je nešto što nas krasi kada je u pitanju klub. Primjer smo kako treba oformiti ekipu dobrih ljudi, kompanija i to je najveći uspjeh. Napravli smo ozbiljan klub privrednika koji funkcionišu oko Budućnosti. Jer, Voli sam ne može da iznese projekat, niti bilo koja kompanija pojedinačno, čak mislim da ni grad sam to ne može, već država.

Van politike

Bokan je nekoliko puta tokom razgovora ponovio da klub želi da ostane potpuno van politike, kao što je bio i posljednjih 12 godina.

Tačno je – Budućnost je podgorički klub, ali i cijele Crne Gore. Zato je bitno da u ovom trenutku okupimo svu energiju i pokušamo da imamo klub koji će biti praćen od Ulcinja do Bijelog Polja, od Rožaja do Herceg Novog. To je suština i to je cilj.

Projekat Budućnosti će ili biti veliki ili će postati nebitan.

- Šteta bi bilo prosuti sve ovo što smo radili posljednjih godina, postavili smo dobre temelje.

Kuda ide Budućnost Voli

Intervju u Pobjedi, istakao je Bokan, prvi je u nizu intervjua ili izjava koju javnost čeka u narednih mjesec-dva.

- Sve je to zbog aktuelne situacije i odgovora na pitanje kako i kuda ide dalje Budućnost Voli.

Drugi dio priče sa predsjednikom ,,plavih“ prenijeli smo na košarkaški teren. Javnost je upoznata što je sve urađeno od 2011, a o tek završenoj sezoni, prvi čovjek kluba je pričao prvi put za naš list.

- Na koliko smo sredstava mogli da računamo ovo je više nego nevjerovatno dobar rezultat. Budžet je bio tri i po miliona, ni blizu budžetima klubova u ABA ligi od gotovo 20 miliona eura. Treće mjesto, poslije favorizovanih Partizana i Zvezde, je ono od čega realno nije moglo više. Osvojili smo domaći kup i titulu, što je bila obaveza. Kada je u pitanju Evrokup – smatram da smo napravili propust u takmičarskom dijelu koji smo morali završiti na jednom od prva tri mjesta. Nije se to desilo, izgubili smo od Ulma, prednost domaćeg terena, to je rezultiralo neostvarenju te jedne stepenice koja nam je falila da u potpunosti ispunimo sve planove u sezoni. S tim što moram da ukažem i greške koje smo napravili, a koje najviše prepisujem stručnom štabu. A to je loša selekcija igrača. Tačno je da sam svako pojačanje ,,aminovao“, ali ih nijesam birao. U Budućnosti, od 2011, ne postoji nijedan igrač da je došao, a da nije bio prijedlog trenera ili da nije bio usaglašen sa trenerom i stručnim štabom. I kad pričamo o prošlosti, a da se ne držimo samo nekih svijetlih trenutaka, bilo je tuge, ali i veselja. Sve sam mogao vjerovati, a da ćemo osvojiti ABA ligu, poslije šest godina rukovođenja klubom, u to nijesam mogao da povjerujem. Sada vidimo što znači igrati Evroligu i osvojiti ABA ligu. I da se ne zaboravi važna stvar, samo jednom u istoriji košarke regiona se desilo da Podgorica ima Evroligaša, a da nemaju Ljubljana, Zagreb i Beograd – podsjeća Bokan.

Trenerska vrteška

Predsjednik ,,plavih“ je dugo, možda i predugo, čekao da igrači i stručni štab ,,kliknu“. U suštini, u sportu, je pogubna politika ,,preko koljena“. Bokan je imao strpljenja za trenera Vladimira Jovanovića... A onda, nakon katastrofalnog poraza od Gran Kanarije, uslijedio je Bokanov ulazak u svlačionicu, razgovor sa igračima i stručnim štabom...

- Tačno je da je to bio početak i kraj. Ali, u sportu je želja jedno, a drugo je što se realno može očekivati na terenu. Neko ko je staložen, ko sluša i želi uspjeh klubu treba biti tolerantan i da sve oštrice zadrži na sebi. Neki me znaju kao visoko temperamentnog čovjeka koji ne zna da broji do deset. Ali kada je u pitanju biznis ili sport, mislim da ipak sam neko ko izbroji do deset. Konkretno, poslije meča sa Gran Kanarijom razgovor je bio žučan, ali i u okvirima argumenata sa obje strane. Tačno je da su igrači i stručni štab bili pognute glave.

Poraz od Ulma, a onda i od Borca, ispratili su trenera Jovanovića iz kluba. Na mjesto prvog stručnjaka došao je Petar Mijović.

- Prvo bih zahvalio Petru, bez obzira na smjenu prije nekoliko godina, ostali smo u odličnim odnosima. Prihvatio je da iznese sezonu kada je najmanje bilo lako i uspio je. Nije ni njemu lako bilo voditi Budućnost protiv Zvezde u polufinalu ABA lige. Ali, to je sport. Odradio je svoj dio posla i za to kapa dolje.

Da li je će Mijović biti u kombinaciji za trenera ,,plavih“ od naredne sezone?

- Prvo moramo biti ozbiljni. Da li i mi nastavljamo dalje? Ako ostanemo u ovom sastavu, Mijović će biti jedna od opcija.

Kraj za zaborav

Sezona uspona i padova završila se u ABA ligi sa gorkim ukusom, ubjedljivim porazima od Zvezde.

- Jako je teško bilo gledati prvu utakmicu u Beogradu, teško je bilo i drugoj prisustvovati. Zvezda je igrala bolje, a spoj kvalteta i finansija je rezultirao onakvom igrom. Kod naših igrača nijesam vidio nezalaganje, nego nemoć. Igra nije bila povezana i ostaje žal. Bilo mi je jako neprijatno i to više zbog navijača nego zbog igrača, kluba ili mene lično. Poraženi smo ubjedljivo, ali za mene je najteži bio onoj u Sremskoj Mitrovici protiv Mege. Ili kada smo od 2:0 u Podgorici sa Cedevitom i ispali iz polufinala i plasmana u Evroligu. Ovo su bila dva najteža moja poraza. Sa Zvezdom je bilo lakše objasniti jer je razlika u novcu i kvalitetu ogromna.

Bokan je posebno apostrofirao priču oko navijača. Zahvalio se ljubiteljima košarke, prijateljima koji su redovno dolazili i na velike i ,,male“ utakmice, ljudima koji su i pored TV-a navijali za klub. Posebno je zahvalan navijačkoj grupi ,,Varvari“.

- Od prvog dana smo znali da postavimo odnos. Nekad smo do dogovora dolazili u pet minuta, a ponekad je bila potrebna i duža priča. Ali, generalno napravili smo zajedno oštricu. Naša sinhronizacija je vremenom ojačala i bila je, možda, najbolja karika u svemu ovome što nam se desilo. Praktično bez jednog ekscesa – zaključio je Dragan Bokan.

Ono što političari još uvijek ne uspijevaju, ABA liga je uspjela

Kako funkcioniše ABA liga? Svjedoci smo da njen finiš ne protiče na nivou kvaliteta ovog takmičenja. Zvezda se buni, prijeti zbog termina finala…

- Završnica ABA lige je odraz stanja u ABA ligi. Ne želim da iznosim ,,prljav veš“ kada je u pitanju unutrašnji odnos unutar ABA lige. Ovo za mene nije iznenađenje, samo je kopija onoga šta se dešavalo na Skupštini u Baru koja je bila za sada – potonja. Niti ABA liga funkcioniše, niti vlasnička struktura, niti određena vlasnička struktura. Imamo situaciju da je i samo upravljanje pod znakom pitanja. Sve ovo što se dešava oko termina i finalne serije nije dobro za košarku. ABA liga ne smije da bude ničiji talac. Smatram da smo svi u obavezi da čuvamo najbolji sportski brend regije. Ono što političari još uvijek ne uspijevaju, ABA liga je uspjela. Zato treba dobro povesti računa – kazao je Bokan.
Navijam za dobru košarku

Na pitanje ko će osvojiti titulu ABA lige – Zvezda ili Partizan, Bokan je odgovorio:

- Navijam za dobru košarku i da se s anđelima završi sve.

Dubljević?

- U ovom trenutku ne možemo ni postojeći budžet da pokrijemo – bio je prvi komentar na pitanje o Bojanu Dubljeviću.

Mnogo stranaca je prošlo kroz klub. Čini se da ih nikad nije bilo više nego u protekloj sezoni. Zanimalo nas je da li je klub, konkretno od 2011. godine razmišljao o tome da se okrene više mlađim i domaćim (reprezentativcima) i mlađim igračima. I da li je postojala opcija da se angažuje Dubljević?

- Nije bitno što će Dragan Bokan kazati, nego je bitno da izanaliziramo što se u prošlosti dešavalo i dobijemo odgovor na ova pitanja. Ako hoćemo da budemo u plej-ofu ABA lige, među četiri, ako hoćemo da se drznemo i napadnemo Partizan, Zvezdu, Valensiju, Gran Kanariju, Turk Telekom nema šansi da u sastavu možemo da imamo pet mladih igrača. Ovo što mi igramo i ono što je potrebno razvoju mladih igrača – to Budućnost ne može da napravi. Da li postoji šansa da bude više domaćih igrača? Sigurno – da, u odnosnu na posljednju godinu. Postoji nekoliko igrača kojima smo davali godinama duplo veći novac nego što su u tom trenutku vrijedjeli na tržištu. Pa smo došli u situaciju da nijesu ni sa tim zadovoljni, već su željeli da promijene sredinu ili smo došli u situaciju da uslovljavaju klub. Poštujemo novac, a dok sam na čelu kluba toga neće biti. Imali smo igrače koji su željeli da odu, jer im je bio veliki pritisak, misleći da je inostranstvo bolja sredina za njih. Žao mi je što neki nijesu tu. Mislim da je Budućnost bolja sredina za njih. Stojim im na raspolaganju.

Što se tiče Dubljevića…

Napravio je strašnu karijeru, mogao je da igra u NBA, ima milionske cifre kada su ugovori u pitanju… Daleko je to od mogućnosti Budućnosti. Nerealno. Kada bismo mogli plaćati igrače kao što je Dubljević, mogli bismo sigurno igrati Evroligu. Nadovezao bih se još oko priče za mlade, odnosno za njihov razvoj. Ovo što rade Podgorica, Sutjeska, Derbi i Teodo je nešto što će sigurno, kroz dvije-tri godine, dati rezultat.

Rivalstvo u biznisu nije prepreka za pomoć Budućnosti

- Biznis i rivalstvo nijesu prepreka za pomoć Budućnosti – u jednoj rečenici, najkraće je Dragan Bokan opisao sastav i dosadašnji rad Upravnog odbora.

Oko Budućnosti se okupio tim uspješnih. Zahvaljujem svim članovima Uprave, bivšim i sadašnjim. Upravu košarkaškog kluba čine: Časlav Vešović u ime Glavnog grada; Vojin Žugić, kompanija Stadion; Branislav Martinović, kompanija Glosarij; Predrag Leković, Porto Montenegro; Predrag Perković, Crnogorski Telekom; Vanja Mugoša, Advokatska kancelarija Jovović, Mugoša i Vuković; Matjaž Božič, Lovćen osiguranje; Blagota Baća Radović, Zetagradnja. Upravu čine i bankari: Martin Leberle, NLB banka; Aleksa Lukić, Erste banka; Dino Redžepagić CKB, dio OTP grupe; a osim nas iz sektora trgovine je i Ljubiša Šćepanović, Domaća trgovina, u okviru koje posluje maloprodajni lanac Aroma. Zahvaljujemo i nekadašnjim članovima Uprave Jovanu Lekiću, kompanija Nall, Veselinu Đurišiću, Plantaže. Konkurenti u biznisu su ujedinjeni u želji da pomognu klubu, u misiji za našu Budućnost.

Rezultati ostvareni od 2011.godine

ABA Liga:

2011/12 – polufinale, poraz od Makabi Tel Aviva

2012/13 – 5. mjesto

2013/14 – 5. mjesto

2014/15 – polufinale, poraz od Cedevite

2015/16 – polufinale, poraz od Mege

2016/17 – polufinale, poraz od Crvene zvezde

2017/18 – osvajači ABA Lige

2018/19 – finale, poraz od Crvene zvezde

2019/20 – prekinuta sezona zbog korona virusa, osigurano drugo mjesto u regularnom dijelu sezone tj. polufinale

2020/21 – finale, poraz od Crvene zvezde

2021/22 – polufinale, poraz od Partizana

2022/23 – polufinale, poraz od Crvene zvezde

6 polufinala, 2 puta vicešampioni, 1 šampioni ABA Lige.

Crnogorska liga:

Osvojenih 10 titula, jedan poraz od Mornara u sezoni 2017/18. U sezoni koja je prekinuta zbog korona virusa takmičenje se nije završilo.

Kup Crne Gore:

Osvojeno 11 Kupova Crne Gore, jedini poraz u finalu 2013. godine protiv Sutjeske.

Budućnost Voli je klub sa najvise sezona u Evrokupu (16), od čega sa Volijem svake sezone se igrao Evrokup (10) osim u sezoni 2018/19 kada smo igrali Evroligu.

Portal Analitika

Komentari (6)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
B Brat_neregistrovani
07.06.2023. 15:03

Vjerujem da je gradonacelnica Injac sve razumijela. U skladu s tim, ali i proaktivnom ulogom u izgradnji Crne Gore, ukupno smijesi nam se....nestanak kosarkaskog kluba, zenskog rukometnog kluba, i td....Cemu promocija, kad ce ionako sve ucinjeti, zajedno sa svojim koalicionim partnerima, da CG vise nema... Tu smo dje smo, narod tako hoce

1
0
P PGCG_37_neregistrovani
07.06.2023. 12:11

Pravi navijači ne zaboravljaju ništa.Budućnost je u periodu od 2011 do danas imala većinu veoma dobrih i sjajnih sezona u ABA ligi. Recimo vođena trenerom Dejanom Radonjićem je 2011-te igrala F4 ABA lige. Tada je još bio taj sistem. I u polufinalu jedva izgubila od favorizovanog Partizana, 62:58, koji je igrao fajnal for Evrolige 2010-e. Budućnost je igrala F4 ABA lige takodje i 2012-e, kada je izgubila od prejakog Makabija, koji je tada igrao ABA.Budućnost je bila druga na tabeli 2015-e i tragično izgubila u polufinalu od Cedevite, poslije vodjstva 2:0 u seriji za Budućnost.Budućnost je onda bila prva na tabeli ABA 2016-e i opet tragično izgubila u polufinalu od Mege. Budućnost je igrala polufinale ABA i 2017-e, ispala 2:1 od Zvezde,pa je Budućnost 2018-e bila druga na tabeli i osvojila TITULU ,3:1 u finalu protiv Zvezde, pa je Budućnost ponovo igrala finale 2019-e poraz 3:2, pa druga na tabeli 2020, prekid Covid-19, pa finale 2021, pa polufinala 2022 i 2023. Sve skupa jako dobro.

3
0
P PGCG_37__neregistrovani
07.06.2023. 13:47

@PGCG_37_neregistrovani Isto tako ne zaboravljaju pravi navijači 4 četvrtfinala Evrokupa, od kojih je u sezoni 2021 bukvalno moglo da bude i finale, pa čak i titula Evrokupa, kad je u gostima napravljen brejk protiv Monaka. Po meni trud i suština svega treba da bude taj da se napravi ekipa kvaliteta otprilike na nivou Budućnosti sa Kobsom i Ridom. Dakle za jednu značajnu mjeru kvalitetnija nego prethodne sezone. Rijetko je Budućnost igrala ljepšu košarku nego kad je vodio Milojević sa klupe, a na terenu majstori poput Kobsa i Rida, uz koje je cijela ekipa igrala sjajno. U okviru Evrokupa takva jedna ekipa bi bukvalno bila medju nekoliko favorita. U zadnjih mnogo godina Budućnost je ostvarila nekoliko DESETINA sjajnih pobjeda protiv Zvezde i Partizana, ali isto tako pobjede protiv Real Madrida, CSKA, Barselone, Baskonije, rekord Evrolige u trojkama 21 trojka, Virtusa, Valensije, Gran Kanarije, Monaka, i mnoge druge. To ne možemo nikako da zaboravimo. To su sve bile sjajne radosti.

2
0
N Nesrbica_neregistrovani
07.06.2023. 06:43

Posrbice na vlasti će gledati da ugase klub a ne da se bori za vrh tabele. Oni će prije finansijski pomagati klubove iz Srbije, ili će novac dati Spc.

8
1
K Kanela_neregistrovani
07.06.2023. 05:04

Prilagođavanje je kažu vrlina ali da li je čojstvo? Mnogi i ne znaju šta to znači,na žalost ...

9
0
C Crnogorac12_neregistrovani
07.06.2023. 05:03

Zaduzili ste Buducnost i CG zauvijek. Vise ste joj Vi dali nego bilo ko. HVALA

19
1