Društvo

Bila je izmučena i imala je teške povrede glave

Boka: Ova morska kornjača pronađena je u užasnom stanju, a sada njen oporavak teče uspješno

U Akvatorijumu Instituta za biologiju mora već mjesec boravi kornjača koja se oporavlja od povreda.

Boka: Ova morska kornjača pronađena je u užasnom stanju, a sada njen oporavak teče uspješno Foto: RTHN
Portal AnalitikaIzvor

Nju su, kako prenosi RTHN, tada sa velikim povredama glave pronašli šetači na plaži Plavi horizonti, a životinja se uspješno oporavlja.

Ona se nalazi u karantinskom dijelu Akvatorijuma, a iz Instituta navode kako je riječ o velikoj glavatoj kornjači, koja je pronađena u jako lošem i izmučenom fizičkom stanju.

"Nakon tretmana, zahvaljujući prije svega konsultacijama i savjetima sa stručnjacima iz Akvarijuma Pula u kome se nalazi Centar za rehabilitaciju kornjača, najveći na ovoj obali Jadrana, kao i zaposlenima u Akvarijumu Piran, kornjača je dobila adekvatnu terapiju i nakon mjesec se jako dobro oporavlja", kaže viša savjetnica na Institutu za biologiju mora Branka Pestorić.

Kako je dodala, uspjela je prvi put i da zaroni, što do sada nije bila u mogućnosti.

"To je, vjerovatno, jedan od glavnih razloga zbog kojeg je ona i završila na obali. Nije poznato kako je povrijedila glavu. Kornjača je vrsta organizama koja diše na pluća, tako da u određenom vremenskom periodu izranjaju na površinu mora da bi uzele vazduh. Postoji mogućnost da je tada i povrijedilo neko plovilo, ili je možda povreda nastala slučajno, od ribarskog alata. Takođe je moguće i da je povreda namjerna", zaključila je Pestorić.

Rehabilitacija kornjače koja još nije dobila ime trajaće sigurno nekoliko mjeseci, do boljih vremenskih uslova, jer su to jedinke kojima temperatura tjela zavisi od temperature mora, tako da sigurno sada nisu ni povoljni vremenski uslovi da se pusti u prirodu

Portal Analitika