Politika
  • Portal Analitika/
  • Politika /
  • Bogdanović: Pokažimo političku zrelost da Crnu Goru preusmjerimo na kolosjek razvoja i odgovornog državnog upravljanja

Bogdanović: Pokažimo političku zrelost da Crnu Goru preusmjerimo na kolosjek razvoja i odgovornog državnog upravljanja

Politički život Crne Gore, nažalost, obilježen je visokim stepenom turbulencija koje proizvode vidljive negativne efekte na ukupan društveni i ekonomski ambijent. Vrlo kratak period od prošlih do parlamentarnih izbora koji nam slijede 11. juna praćen je intenzivnom društvenom i ekonomskom regresijom. Želim da vjerujem da ćemo svi zajedno pokazati dovoljno političke zrelosti i spremnosti da Crnu Goru zajedno preusmjerimo na kolosjek razvoja i odgovornog državnog upravljanja, poručio je generalni sekretar DPS-a Aleksandar Bogdanović na danas održanom Kongresu Albanske alternative.m 

Bogdanović: Pokažimo političku zrelost da Crnu Goru preusmjerimo na kolosjek razvoja i odgovornog državnog upravljanja Foto: DPS
Portal AnalitikaIzvor

On je ukazao da je regionalni kontekst takav da potvrđuje da se Zapadni Balkan, zahvaljujući retrogradnim idejama, avetima prošlosti i kontinuiranoj nestabilnosti u skoro svim našim državama, uključujući i Crnu Goru, ponovo našao na geopolitičkoj vjetrometini.

“Samo svi zajedno možemo sačuvati ono po čemu smo bili primjer u ovom trusnom regionu, a to su multietnički sklad i suživot. Samo tako možemo ponovo pokrenuti točak evropske integracije i usmjeriti našu državu ka članstvu u Evropskoj uniji. Uvjerenja sam da će i novi tim Albanske alternative kao svoj primarni politički cilj imati Crnu Goru u Evropskoj uniji”, poručio je Bogdanović.

Dodao je da samo svojim odgovornim odnosom i djelovanjem na lokalnom i državnom nivou moramo razumjeti sadašnjost, kvalitetno anticipirati budućnost i djelovati u skladu s osnovnim postulatom Evropske unije - „Ujedinjeni u različitostima“.

“Zablude iz devedesetih, da ne možemo živjeti u multietničkom društvu, ne smijemo prihvatati, već odgovornim odnosom na političkoj sceni, pokazati da smo vrlo odlučni i postojani u našem naumu - da živimo kao sav normalan svijet – u suživotu sa prijateljima i komšijama, bez obzira na njihovo nacionalno, vjersko ili bilo koje drugo opredjeljenje”, naveo je Bogdanović.

Osvrnuo na protekli period u kojem je, kako je ocijenio, Albanska alternativa pokazala da je moguće stvoriti i graditi politički subjekt koji zna kako ostvarivati političke pobjede i promovisati svoje političke interese, kako na lokalnom, tako i na državnom nivou.

“Znamo da to nije jednostavan, već vrlo zahtijevan proces u toku kojeg je neophodno konstantno osluškivati, a ujedno i usmjeravati biračko tijelo kojem se obraćate. Zato i ne čudi što je Albanska alternativa, kao dio Albanskog foruma, vrlo uspješno učestvovala i na nedavnim lokalnim izborima u Tuzima, a prethodno i u Ulcinju. Svoju političku umješnost pokazali ste i kada je riječ o učešću u političkim procesima na državnom nivou”, istakao je Bogdanović.

Konstatovao je da Demokratska partija socijalista Crne Gore i Albanska alternativa bilježe značajnu istoriju političkih odnosa.

“Nekada direktni partneri, nekada na suprotnim stranama političkog spektra, uvijek smo se trudili da pokažemo potreban nivo uvažavanja i međusobne posvećenosti dijalogu, a samim tim i dostojanstvo u političkom životu. Vjerujem da će tako biti i u periodu koji slijedi, imajući u vidu da nam je jedini imperativ napredak Crne Gore i evropski nivo života naših sugrađana”, kazao je Boganović.

Bogdanović je dodao da je današnji Kongres prilika da se pošalju poruke važnosti afirmacije suživota i tolerancije.

“Tu posebno podrazumijevam izraze poštovanja prema doprinosu koji Albanci u Crnoj Gori pružaju svojoj državi. Mnogo puta do sada nam se to pokazalo kao jedini ispravni put i način da, poštujući i njegujući različitosti, ujedinjeni u vrijednostima Evropske unije postanemo i njen sastavni dio, kao što smo postali i dio NATO alijanse. Želim vam da Kongres protekne u demokratskom duhu i vjerujem da će rezultat Kongresa biti takav da od njega imaju korist, ne samo Albanska alternativa, već i Tuzi i Crna Gora”, zaključio je Bogdanović.

Portal Analitika

Komentari (3)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
A Ano1918_neregistrovani
06.05.2023. 17:24

To je pravi i jedini put.Svi zajedno za CG .

17
1
B Bazuki_neregistrovani
06.05.2023. 17:20

To šta je CG u NATO to je antibiotik 💊 za Crvenocubog i njegovog Klempu, inače bi već ušli u CG sa tenkovima

17
1
K Komesar_neregistrovani
06.05.2023. 18:46

@Bazuki_neregistrovani Istina za tenkova. Ipak, ni ovako nama Crnogorcima glave na ramenima nijesu sigurne.

4
1