Svijet

Bocvana: Pronađen treći najveći dijamant na svijetu

Jedan od najvećih dijamanata na svijetu otkriven je juče u Bocvani, saopštila je vlada te zemlje.

Bocvana: Pronađen treći najveći dijamant na svijetu Foto: Twitter/BWPresidency
PA
PAAutor
CNN LiveIzvor

Kamen od 1.098 karata, za koji se vjeruje da je treći po veličini dijamant „kvaliteta dragulja“ koji je ikada pronađen, predstavljen je predsjedniku Mokgvetsiju Masisiju u srijedu.

Otkriće koje se dogodilo ranije ovog mjeseca u rudniku Jvaneng, oko 75 milja od glavnog grada te zemlje, Gaboronea. Rudnikom upravlja Debsvana, dijamantska kompanija u zajedničkom vlasništvu bocvanske vlade i De Beers Group, navodi se na njenoj zvaničnoj veb stranici.

Na zvaničnom Twitter nalogu vlade Bocvane navodi se da će „prihod od dijamanta biti upotrijebljen za unapređenje nacionalnog razvoja u zemlji“.

„Debsvana bi trebalo da koristi ovo najnovije otkriće kao tačku previjanja, kako bi rudnik iskoristio svoju tehnologiju da ostvari više od ovih velikih otkrića“, dodaje se u vladinoj poruci.

Masisijev kabinet takođe je objavio seriju fotografija na kojima se vidi kako dijamant poklanja predsjedniku i njegovom kabinetu.

Zvanično otvoren 1982. godine, rudnik Jvaneng obično daje između 12,5 i 15 miliona karata dijamanata godišnje, navodi Debsvana. 

Otkriće ovoga mjeseca najveći je dragulj koji je kompanija pronašla otkako su dijamanti prvi put otkriveni u Bocvani 1967. godine, saopštila je vlada te zemlje.

Trenutno je najveći dijamant koji je ikada pronađen, 3106-karatni dijamant Cullinan, pronađen u Južnoafričkoj Republici 1905. godine. Kulinan je potom isječen na manje kamenje, od kojih su neki dio krunskih dragulja britanske kraljevske porodice.Portal Analitika