Regioni

Blokadom puta Bijelo Polje-Prijepolje traže raskid koncesije za kamenolom

Blokadom magistarnog puta Bijelo Polje – Prijepolje u mjestu Konatari na pola sata, mještani nekoliko bistričkih sela - Bijedića, Podbreza, Voljavca, Pećarske, Oluja, Gubavča danas su potvrdili da neće dozvoliti nastavak radova na planiranom kamenolomu te da će istrajati u svom zahtjevu da se raskine ugovor sa koncesionarem firmom “Elas” koji je potpisao ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović.

Blokadom puta Bijelo Polje-Prijepolje traže raskid koncesije za kamenolom Foto: RTCG
RTCGIzvor

Mještani su nezadovoljni zbog izgradnje kamenoloma na samom nalazištu iz neolita, starom 6.500 godina i ugrožavanja cjelokupnog života na tom području.

Ogorčenje zbog ne reagovanja nadležnih institucija nakon očiglednog ugrožavanja nalazišta iz neolita, koje je, prema tvrdnjama arheologaa Predraga Lutovca, presječeno i raskopano, ponovio je predstavnim Bijedića Krsto Tvrdišić, koji je pojasnio da je današnja blokada organizovana jer još nije raskinut koncesioni ugovor između Vlade, MKI i preduzeća Elas.

“I pored mnogih obraćanja državnim institucijama, i pored poslate peticije sa potpisima mjestana Bijedića, Podbreza, Voljavca, Oluja nijesu ispunjeni naši zahtjevi. Ministar Ibrahimović nas je prije slanja peticije obavijestio da je sve bilo transparentno. Koliko je bilo transparento pokazuje i odluka Uprave za zaštitu kulturnih dobara koja je stopirala radove do završetka arheoloških istraživanja. Prethodna uprava je dala mišljenje da na tom lokalitetu, koje je inače poznato kao arheološki lokalitet Trnje, ne postoji ništa. Zbog toga je i od strane građanskog aktiviste podnesena i krivična prijava. U dopisu od strane MKI piše i da je održana javna rasprava u periodu od 01.11. do 18.11. 2021. godine. Zanima nas ko je bio prisutan, koliko ljudi je bilo u prostoriji i koje su kovid mjere bile na snazi u tom period”, saopštio je Tvrdišić.

Prema njegovim riječima transparetnost tokom javne rasprave nije ni postojala pa tako nije mogla biti ni održana.

Tvrdišić je poručio da mještani sigurno neće dozvoliti bilo kakvu devastaciju prostora na kojem žive sa našim porodicama.

"Na prostoru koji su nam preci ostavili da čuvamo i predamo našim potomcima. Nećemo dozvoliti da nam unište prirodu, vodu, vazduh i živote. Jedini radovi koje koncesionar može da uradi su da prilikom povlačenja mašine sa prostora i arheološkog lokaliteta popravi put kojim je dovezao mašine i teške kamione, popravi asfalt koji je uništio na pojedinim mjestima, popravi most na Voljavačkoj rijeci, kao i ogradu mosta na Bistrici”, istako je Tvrdišić.

Mještani zahtijevaju od Vlade Crne Gore da na prvoj sjednici koju bude imala uvrsti na dnevni red raskidanje ugovora. Kažu da žele da se poštuje pravo koje im pripada, pravo na život.

Jedan od predstavnika mještana Bijedića Mlađen Grebović je obavijestio i Inspekciju za rudarstvo. Odgovor poslije izvršene kontrole mještani smatraju tragikomičnim.

“Uništavanje arheološkog lokaliteta inspektor je nazvao probijanje šumskog puta. Obratićemo se nadležnim institucijama i povodom takvih navoda. Odlučni smo da sačuvamo Bijediće, Voljavac, Podbreze i čitav Bistrički kraj. Na ovom prostoru možemo samo razgovarati o razvoju turizma i proizvodnje organske hrane”, poručili su mještani.

Podršku stanovnicima pružile su i njihove komšije iz Voljavca, koje traže preispitivanje svih štetnih ugovora na tom prostoru i odgovornost predstavnika MZ koji su dali saglasnost za eksploataciju materija, istakao je Admir Camić.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.