Društvo

Savjet za visoko obrazovanje ne funkcioniše od prošle godine jer je većini članova istekao mandat

Blokada zbog neažurnosti Ministarstva prosvjete

Savjet za visoko obrazovanje, bez čijeg mišljenja se ne mogu usvajati ključni akti iz ove oblasti, u blokadi je od prošle godine, od marta, prema saznanjima Pobjede. Tada je većini članova tog tijela istekao mandat i ne može da funkcioniše, nijesu izabrani novi članovi.

Blokada zbog neažurnosti Ministarstva prosvjete Foto: Pobjeda/Iva Mandić
PobjedaIzvor

Predsjednik Savjeta je bio profesor Milan Marković. Savjet ima sedam članova, istekao je mandat svima, sem za njih dvoje, kazali su nezvanično sagovornici Pobjede.

Iz Ministarstva nijesu odgovorili na upit kada je istekao Savjetu mandat, zašto na vrijeme nijesu pokrenuli proceduru izbora članova...

Rekli su da je jednom broju članova Savjeta istekao mandat i da je u toku procedura za imenovanje novih članova ovog tijela. Ministarstvo je, kako navode, uputilo dopis svim relevantnim institucijama da predlože svoje predstavnike u Savjetu.

Sada već bivši predsjednik Savjeta, prof. Marković je samo kratko kazao Pobjedi da mu je istekao četvorogodišnji mandat i da nije u prilici da odgovara na pitanja. Pobjeda ga je pitala, pored ostalog, koje odluke su na čekanju zbog ovakve situacije. Druga članica Savjeta, prof. Irena Orović potvrdila je Pobjedi da njoj nije istekao mandat.

"Nažalost, ukoliko ne budu izabrani novi članovi ovog tijela što je teško očekivati u trenutnoj političkoj konstelaciji, a imajući u vidu da za dva člana mandat traje još oko godinu dana, bojim se da ćemo imati sistemsku blokadu", rekla je Pobjedi viša pravna savjetnica u Centru za građansko obrazovanje Snežana Kaluđerović.

Smatra da je u ovom slučaju zakazao Direktorat za visoko obrazovanje u Ministarstvu.

Ministarstvo nije na vrijeme sprovelo formalno pravnu proceduru, kaže Kaluđerović, i predložio kandidate Vladi koja ih predlaže dalje Skupštini na izbor.

"Sada, kada je sve u nefunkcionalnom statusu i Savjet i Skupština i Vlada, izbor je nemoguć", rekla je Kaluđerović.

Podsjeća da Savjet za visoko obrazovanje ima veoma bitne nadležnosti koje utiču na kvalitetno funkcionisanje visokog obrazovanja, jer to tijelo analizira stanje i dostignuća u visokom obrazovanju i daje stručne prijedloge Ministarstvu i Vladi Crne Gore; daje mišljenje na prijedlog zakona o visokom obrazovanju, Zakon o akademskom integritetu kao i na strategiju razvoja visokog obrazovanja koja ne može biti donijeta ako nema mišljenja Savjeta na ovaj važan dokument; propisuje uslove i kriterijume za izbor u akademska zvanja jer su ovi uslovi podložni promjenama imajući u vidu razvoj društvenih promjena i tekovina u ovoj oblasti. Savjet, takođe, daje mišljenje o visini sredstava za finansiranje javnih ustanova visokog obrazovanja i studenata na tim ustanovama za svaku studijsku godinu kao i mišljenje o broju studenata i visini sredstava za finansiranje studenata na studijskim programima od javnog interesa na privatnim ustanovama visokog obrazovanja za svaku studijsku godinu.

Iz Ministarstva prosvjete kažu da je prioritet ministra i Ministarstva unapređenje i razvoj obrazovanja u svakom segmentu, a s posebnom pažnjom na unapređenje visokog obrazovanja kao dijela evropskog prostora visokog obrazovanja.

"Visoko obrazovanje je jedna od najznačajnijih oblasti svakog društva. Društvo je razvijeno onoliko koliko je u njemu razvijen sistem obrazovanja, a posebno sistem visokog obrazovanja", rekli su oni.

Centar za građansko obrazovanje prošle sedmice je kritikovao resor kojim rukovodi ministar Miomir Vojinović što se još ne usvaja zakon o visokom obrazovanju, strategija, te i na kraju istakao da sve i da se donose ti akti sada nema ko da ga usvoji. Tada je pomenuo i da ne funkcioniše Savjet za visoko obrazovanje.

Zakon o visokom obrazovanju je odavno u pripremi i trebalo je da se usvoji 2021. godine. Još kad je Ministarstvom rukovodila ministarka Vesna Bratić, taj akt je bio gotov, ali su se članovi radne grupe i Bratić mimoišli oko rješenja i napisani nacrt zakona nikada nije predočen javnosti, niti je usvajan.

Iz Ministarstva kažu da je objavljen javni poziv nevladinim organizacijama za predlaganje predstavnika u radnom tijelu za izradu Zakona o visokom obrazovanju 14. februara ove godine, za koji nije bilo prijava NVO. Dodaju da su uputili dopis svim ustanovama visokog obrazovanja, privredi, studentima i ostalim relevantnim učesnicima koji su delegirali svoje predstavnike, te da će u najkraćem roku biti imenovana nova radna grupa za izradu prijedloga zakona o visokom obrazovanju.

U skladu sa programom rada Ministarstva prosvjete za 2023. godinu, navode oni, Ministarstvo je formiralo radnu grupu za izradu strategije visokog obrazovanja u Crnoj Gori za period 2023-2026. godine sa akcionim planom. Izrada strategije planirana je za drugi kvartal ove godine.

Centar za građansko obrazovanje poručio je kako bi svakoj odgovornoj vladi visoko obrazovanje moralo biti jedan od prioriteta, ali da to hronično izostaje u Crnoj Gori.

Kaluđerović je rekla da s obzirom da Savjet za visoko obrazovanje imenuje i razrješava Skupština Crne Gore na prijedlog Vlade, jasno je da ćemo čekati i izbor novih članova Savjeta do formiranja novih saziva i Vlade i Skupštine.

"Ovo znači da se ne mogu utvrditi i donijeti ključna dokumenta koja regulišu ovu oblast na koji način je blokirano unapređenje kvaliteta visokog obrazovanja", poručila je ona.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.