Svijet

Blinken: SAD uvodi ograničenja viznog režima za Izraelce i Palestince sa Zapadne obale

Američki državni sekretar Entoni Blinken najavio je novu politiku kako bi se spriječio dolazak ekstremističkih izraelskih doseljenika odgovornih za nasilje na Zapadnoj obali u Sjedinjene Američke Države.

Blinken: SAD uvodi ograničenja viznog režima za Izraelce i Palestince sa Zapadne obale Foto: Foto: CNN
Klix.baIzvor

"Danas State Department sprovodi novu politiku ograničenja viznog režima usmjerenu na pojedince za koje se vjeruje da su bili umiješani u podrivanje mira, sigurnosti ili stabilnosti na Zapadnoj obali, uključujući vršenje akata nasilja ili preduzimanje drugih radnji koje neopravdano ograničavaju pristup civilima osnovnim uslugama i osnovnim potrepštinama. Članovi uže porodice takvih osoba takođe mogu biti podvrgnuti ovim ograničenjima", naveo je Blinken u saopštenju.

Takođe navodi da će State Department moći da primijeni ovu politiku i na Izraelce i Palestince koji su odgovorni za napade na Zapadnoj obali.

Blinken nije imenovao nijednu osobu koja bi bila predmet viznih ograničenja, niti je rekao koliko će ih biti uključeno u početnu tranšu ograničenja.

Očekuje se da će nova politika "uticati na desetine pojedinaca i potencijalno članove njihovih porodica", rekao je u utorak glasnogovornik State Departmenta Mat Miler.

"Svaki državljanin Izraela koji trenutno ima vizu za ulazak u Sjedinjene Američke Države biće obaviješten da je ta viza ukinuta", rekao je Miller.

On je naglasio da bilo koji drugi državljanin Izraela koji će biti obuhvaćen ovim programom, ali trenutno nema vizu, neće biti obaviješten.

Zvaničnici administracije su sedmicama upozoravali da će preduzeti takvu akciju jer se nasilje na Zapadnoj obali pojačalo nakon napada Hamasa 7. oktobra.


Portal Analitika