Svijet

Blic: Šanse Jeremića u UN pola-pola

Izvor

Kampanja dva kandidata završava se danas - Jeremić se juče u Boliviji obratio ministrima američkih država, dok će litvanski kandidat danas napraviti poslednji koktel u Njujorku.

Činjenica da je ovo prvi put da se predsjednik bira tajnim glasanjem, a ne kao do sada - aklamacijom, učinila je ovu trku krajnje neizvjesnom.

"Iako se isprva činilo da je kandidat Srbije u prednosti u odnosu na Litvanca, poslednjih nedjelja situacija se malo zaoštrila. Njemačka, Austrija, Hrvatska i Albanija najviše lobiraju za Litvanca, dok Amerikanci to čine diskretnije, ne toliko očigledno. S druge strane, najveći zagovornik srpske kandidature je Rusija koja ima dosta veliki uticaj u Skupštini UN", kaže za Blic diplomatski izvor iz Njujorka.

Ono što se promijenilo posljednjih nedjelja jeste stav pojedinih zemalja.

"Za Srbiju bi bolje bilo da su SAD energičnije učestvovale u kampanji za Litvanca. To bi stvorilo otpor kod mnogih zemalja koje tradicionalno glasaju suprotno stavovima Vašingtona. Za Srbiju je dosta značajno to što je obezbijedila podršku trećine EU zemalja uprkos tome što protvikandidat dolazi upravo iz EU", kaže izvor Blica.

Problem za Jeremića može da bude stav nekih azijskih zemalja koje su, pod pritiskom, ipak odlučile da svoj glas daju Litvaniji, zaključuje izvor Blica.

Iako je kampanja dva kandidata zvanično gotova, a njihovi štandovi ispred Generalne skupštine UN moraju biti zatvoreni, lobiranje i razgovori diplomatskim kanalima nastaviće se do petka u 16 časova po našem vremenu, kada će početi glasanje u UN.

S obzirom na to da je posljednjih mjeseci Savjet bezbjednosti UN praktično blokiran za odlučivanje zbog stalnog ulaganja veta neke od zemalja članica, Generalna skupština UN dosta dobija na značaju, naročito ako se ima u vidu da je sa pozicije predsjedavajućeg moguće predlagati rezolucije.

Očekuje se da će najviše glasova Jeremić dobiti od zemalja Pokreta nesvrstanih, Afričke unije, južnoameričkih država, Rusije, kao i osam članica EU, među kojima su Italija i Kipar. Od zemalja u regionu može da računa na glas Crne Gore. Hrvatska i Albanija su na strani Litvanca, dok Makedonija i Slovenija, navodno, još nisu „prelomile“.

Portal Analitika