Politika
  • Portal Analitika/
  • Politika /
  • Blažić: Skupština kojoj je prestao mandat je praktično zaključana, partitokratija je kancer crnogorske države i društva

„Ovdje je davno trebalo poći na parlamentarne izbore“

Blažić: Skupština kojoj je prestao mandat je praktično zaključana, partitokratija je kancer crnogorske države i društva

Prvi element svake institucije je legitimitet, a drugi legalitet. Institucije Crne Gore već od davno nemaju legitimitet, istakao je prof. dr Đorđije Blažić, dekan Fakulteta za državne i evropske studije, gostujući na web TV Dan.

Blažić: Skupština kojoj je prestao mandat je praktično zaključana, partitokratija je kancer crnogorske države i društva Foto: Pobjeda
Portal AnalitikaIzvor

To što raspuštena Skupština donosi zakone, Blažić ističe da analognu situaciju imamo i kod Vlade.

„Ustav vrlo precizno propisuje da kad Vladi prestane mandat da ona nastavlja s radom sve do izbora nove. Mi nemamo model da u jednom mandatu možemo da štancamo vlade“, kaže Blažić.

Kako dodaje, svaki put kad padne vlada treba da se ide na izbore.

„Skupština kojoj je prestao mandat je praktično zaključana. Međutim, sistemski je nedopustivo da Parlament koji padne ne radi ništa, jer treba živjeti dva, tri mjeseca dok se ne završe izbori. Sistemski je neprihvatljivo da nemate funkcionalan ni Parlament ni Vladu“, navodi Blažić. 

Prema njegovim riječima, institucije su dugo u v.d. stanju i potrebno im je resetovanje.

„Ovdje je davno trebalo poći na parlamentarne izbore. Partitokratija je kancer crnogorske države i crnogorskog društva“, poručuje Blažić.

Portal Analitika

Komentari (7)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
J Jane_neregistrovani
02.05.2023. 08:12

Tako je! Trebalo je ići na izbore čim je pala 42. Vlada. Ili makar kad je pala 43ća. Ali Onaj koji je to trebao da uradi je očigledno smatrao da još neke stvari treba da se "završe". A bilo mu je potrebno i da se napravi što veća šteta ne bi li građani "ukapirali" da se bez Njega ne može. Jedino što je sada sasvim jasno je da mi nemamo sposobnih ljudi koji će istinski biti posvećeni prosperitetu građana i države. Zapravo imamo - to su oni rijetki čestiti pojedinci koji, u ovim uslovima, ne žele da "prljaju ruke" politikom. Ko da im zamjeri?

12
0
b bjelopavlić_neregistrovani
02.05.2023. 05:45

Profesore zašto nijeste kritikovali partitokratiju dok je DPS harao ovom državom? Ni riječ kritike zarad sitnih malih privilegija kao i svi "intelektualci". Čast izuzecima(Prof. Popović i dr..).

3
37
B Bizmark_neregistrovani
02.05.2023. 07:18

@bjelopavlić_neregistrovani Zašto lažeš?

17
0
z zzzzzzz_neregistrovani
02.05.2023. 08:27

@bjelopavlić_neregistrovani ….. beli ti se ugledas na onoga Popovica ugfffffffff?

7
0
K Kontraš_007_neregistrovani
02.05.2023. 11:34

@bjelopavlić_neregistrovani očigledno nisi nikad odgledao neku emisiju đe Blažić bio gost. Ali dobro, neko shvati odmah, a nekome treba dosta vremena dok mu dođe iz guzice u glavu, što je očigledno slučaj sa tobom.

4
0