Politika

Blažić: Birački spiskovi se moraju srediti

Izvor

Blažić upozorava da se birački spiskovi moraju srediti, jer bitno utiču na strukturu glasačkog tijela.

-Crna Gora je jedina država na svijetu koja svoje građane neće da primi u državljanstvo. Zakoni su krojeni onako kako odgovara interesu vladajućih partija da se ne mijenja struktura biračkog tijela. Sve se to čini da bi vlast i dalje manipulisala na izborima, kao što je činila proteklih 20 godina. Zato pitanje državljanstva i ne može da se riješi na adekvatan način. Može Tajlanđaninu Taksinu Šinavatri da se dodijeli crnogorsko državljanstvo a ne može ljudima koji su rođeni u Crnoj Gori i žive u njoj- kazao je Blažić.

Prema najnovijim podacima Ministarstva za informaciono društvo, u biračkom spisku za 17.390 građana ne postoji podatak o državljanstvu. Čak 9.361 građanin upisan u birački spisak ima državljanstvo Srbije, a 123 je upisano da su državljani bivše zajednice SCG.

Blažić podsjeća da je ogroman broj građana podnio zahtjeve za prijem u crnogorsko državljanstvo, ali da nadležni organi ne odlučuju po njima mjesecima i godinama. To je, kako je naveo, vrlo nezahvalna situacija i birački spiskovi se moraju iščistiti. Naglašava da organi uprave treba da služe interesima građana, ali da u Crnoj Gori služe partijskim potrebama vladajućih struktura.

-U patriotskoj državi, gdje su kvaziinstitucije usmjerene na zaštitu interesa oligarhija i tajkuna, ne možete ni da očekujete ništa drugo. Imaćemo ovakvih problema sve dok se na ovakav način vlada- upozorava Blažić.

On ocjenjuje da aktivnosti organa uprave na rješavanju pitanja državljanstva i sređivanja biračkih spiskova nijesu na potrebnom nivou. Organi uprave, kako je pojasnio, moraju da odluče o zahtjevu za prijem u državljanstvo.

-Da li će ta odluka biti pozitivna ili negativna, druga je stvar, ali zahtjevi ne mogu da ovako dugo vremena stoje neriješeni. Nema potrebe da se ulazi u institut ćutanja administracije kada postoje uslovi za rješavanje po zahtjevu- zaključio je Blažić.

Portal Analitika