Ostalo

Šahovski velemajstor objasnio razloge napuštanja turnira u Nikšiću

Blagojević: Grubo kršenje propozicija iz raspisa turnira kvalifikacija za Svjetski kup

Smatra da nije bilo nikakvih nepredviđenih okolnosti i da organizator nije imao pravo da promijeni raspis takmičenja, a ni sistem parovanja

Blagojević: Grubo kršenje propozicija iz raspisa turnira kvalifikacija za Svjetski kup Foto: skbudućnost.me
Portal AnalitikaIzvor

Šahovski velemajstor Dragiša Blagojević napustio je turnir kvalifikacija za Svjetski kup, koji se ovih dana održava Nikšiću, jer smatra da je došlo do kršenja propozicija iz turnirskog raspisa.

Kako je naveo u obraćanju medijima, uraspisu je između ostalog definisan način igranja četvrfinala, tako što svaki igrač iz ''grupe 1'' žrijebom dobija protivnika iz ''grupe 2''. Dalje, pobjednici četvrtfinalnih mečeva idu u polufinale gdje se žrijebom određuju parovi bez povlašćenih igraca. Pobjednici polufinalnih mečeva igraju finalni meč i svih osam učesnika je bilo saglasno sa ovim propozicijama.

„U prostorijama Saveza 26. maja po ovim propozicijama izvučeni su turnirski brojevi po propozicijama iz raspisa i sudija je prisutnom učesniku turnira rekao da će taj dan na sajtu postaviti pravilnik takmičenja i uprkos obećanju i obavezi nije to uradio“, naveo je Blagojević.

Kako ističe u saopštenju, 2. juna u 12:30 časova (dva sata i trideset minuta prije početka prvog kola) održan je sastanak između igrača i glavnog sudije Igora Vujačića, koji nas je obavijestio da je napisao pravilnik turnira.

“Na moje pitanje zašto pravilnik turnira nije dostavljen učesnicima, Vujačić je odgovorio da ga ima samo u kompjuteru, a na moje insistiranje da nam ga pročita, priznao je da ga još nije napisao I da će to uraditi nakon sastanka”, rekao je on.

Blagojević je naveo da je bio zaprepašćen ovom izjavom, a vjeruje da su i ostali učesnici bili začuđeni.

“Vujačić je pravilnik napisao u toku prvog kola u kojem piše da se turnir igra u tri etape (četvrtfinale, polufinale I finale), žrijebom objavljenim 26. maja, kada je napravljen kostur takmičenja”, kaže Blagojević.

Navodi da nije bilo nikakvih nepredviđenih okolnosti i da organizator nije imao pravo da promijeni raspis takmičenja, a ni sistem parovanja.

“Zbog grubih kršenja propozicija iz raspisa nisam želio da igram po neregularno donijetim pravilima i obavijestio sam Šahovski Savez o tome da se turnir nastavi po propozicijama iz raspisa na koji smo svi dali saglasnost prije turnira. Nisam dobio nikakav odgovor iz Saveza”, rekao je Blagojević.

Podsjeća da po pravilima FIDE (Internacionalne Šahovske Organizacije), našu zemlju na Svjetskom kupu može predstavljati samo reprezentativac koji je igrao na Olimpijadi u Indiji 2022, a na ovim kvalifikacijama pozvana su tri igrača koji ne ispunjavaju te uslove, pa je, kako dodaje, pitanje šta bi se desilo da je neko od ovih takmičara pobijedio.

Portal Analitika

Komentari (1)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
S Sistematski_neregistrovani
06.06.2023. 16:15

uništavaju sve.

0
0