Bjelopoljska URA: Građani mjesecima bez javnog prevoza, nadležni nevoljni da pomognu

Od jula građani Bijelog Polja vezani za magistralni putni pravac Berane – Bijelo Polje od mjesta Bioča do Bijelog Polja, nemaju javni prevoz. Odsječeni su od grada, zbog čega su im otežani uslovi za obavljanje svakodnevnih obaveza, saopštili su danas iz bjelopoljskog odbora Građanskog pokreta URA.

Ilustracija Foto: Foto: PG Biro
Ilustracija
Portal AnalitikaIzvor

Kako navode iz bjelopoljske URE, Bjelopoljci i Bjelopoljke, zbog nepostojećeg javnog prevoza nemaju mogućnost ni da se liječe, ni da se školuju.

,,Prinuđeni su da se samoorganizuju i da djecu do srednje škole prevoze naizmjenično privatnim automobilima, jer je za taksi svakodnevno teško izdvojiti novac. To im dodatno ugrožava socio-ekonomski status, a i sigurnost prevoza, zbog velikog broja divljih taksista i drugih prevoznika”, dodaje se u saopštenju.

Iz bjelopoljske URE pozivaju još na odgovornost i Simon prevoznika koji drži monopol u javnom prevozu.

,,Zbog njega niko drugi ne moze dobiti, niti prijaviti liniju”, navodi se u saopštenju.

Iz ove partije pozivaju sve nadležne institucije, kako na lokalnom, tako i na državnom nivou, da građanima od Bioča do Bijelog Polja obezbijede javni prevoz.

,,Tražimo da što prije riješe ovaj problem, kako bi djeca koja pohađaju prvi razred srednje škole i redovno prate nastavu mogla da ostvare pravo koje im pripada. Tražimo i da mještanima omoguće povezanost sa gradom, odlazak kod ljekara i snadbijevanje osnovnim životnim namirnicama, jer svi građani imaju pravo na obrazovanje, liječenje i život”, napominju iz bjelopoljskog odbora URE.

Ističu da problem “neisplativosti’’ funkcionisanja javnog prevoza i linije Simon treba da preuzme i riješi opština Bijelo Polje u najkraćem roku, jer građani nisu dužni da trpe ničiji neuspjeh kako u poslovanju tako i u funkcionisanju.

,,Ukoliko nadležne opštinske službe zadužene za regulisanje javnog prevoza nisu u mogućnosti da riješe ovaj problem, onda treba da traže pomoć od resornog ministarstva koje je zaduženo za javni saobraćaj, kako bi učenici mogli da putuju bezbjedno od kuće do škole i nazad, a mještani koji imaju potrebu da svoje obaveze završavaju u gradu da to nesmetano i sprovode”, zaključuju iz bjelopoljske URE.

Portal Analitika