Društvo

Bjelici prestižno priznanje FIEP Europe Thulin Award

Prestižna nagrada "FIEP Europe Thulin Award" biće dodijeljena crnogorskom naučniku prof. dr Dušku Bjelici, profesoru Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje UCG i predsjedniku Crnogorke sportske akademije od najstarije evropske asocijacije u oblasti fizičkog vaspitanja - FIEP EUROPE.

Bjelici prestižno priznanje FIEP Europe Thulin Award Foto: foto:ucg.me
Portal AnalitikaIzvor

Bjelica će nagradu dobiti na FIEP kongresu u Finskoj u gradu Vierumaki 2022. godine, potvrdio je prof.dr Branislav Antala potpredsjednik te institucije.

"FIEP Europe Thulin Award" je priznanje koje je ustanovljeno 2010. godine i predstavlja evropsko priznanje kojim se nagrađuju najpoznatije ličnosti iz oblasti fizičkog vaspitanja koje su dale veliki doprinos razvoju fizičkog vaspitanja na nacionalnom i na nivou Evrope.

Dosadašnji dobitnici ovog najvišeg priznanja su devetnaest naučnika iz jedanaest država: Rumunije, Španije, Švsajcarske, Litvanije,Srbije, Hvatske, Crne Gore, Slovačke, Rusije, Češke i Luksemburga. Najviše laureate je iz Španije , a zatim iz Rusije.

Inače, FIEP (Federation Internationale D"education Phisique) je osnovan 1923. godine u Briselu sa ciljem da promoviše razvoj širokog spektra aktivnosti u oblasti fizičkog vaspitanja i sporta, sporta za sve, fitnesa i zdravlja, rekreacije, kao i snalaženja u prirodi, za ljude svih uzrasta i nacija u cijelom svijetu, kao i da podstakne i doprinese međunarodnoj saradnji u ovim oblastima. Vodeća je evropska institucija ove vrste.

Portal Analitika