Kultura

Direktor Crnogorske kinoteke reagovao na obraćanje Andra Martinovića

Bjelanović: Sve je žalosno i jasno

Direktor Crnogorske kinoteke Goran Bjelanović reagovao je na tekst pod naslovom „Martinović: Malo je reći da to ne može biti dalje od istine“. Bjelanović je reagovao na obraćanje reditelja i bivšeg direktora Kinoteke Andra Martinovića koji je odbacio kao neistinite njegove navode da je Jugoslovenska kinoteka osnovala Crnogorsku.

Bjelanović: Sve je žalosno i jasno Foto: Crnogorska kinoteka
PobjedaIzvor

Martinović je, između ostalog, konstatovao da „čudi da sadašnji direktor Crnogorske kinoteke nije ni postavio pitanje preuzimanja negativa Lovćen filma, Filmskog studija Titograd i Zeta filma, koji se još nalaze u Beogradu, premda su se sada stekli uslovi da se oni čuvaju u našem arhivu“.

“Hajka bivših direktora, a više psiho-sociološka studija frustracija i patnje za foteljom bez lijeka, istrzanja iz konteksta i izvlačenja iz petnih žila, ne zaslužuje neki posebni komentar. Sve je žalosno i jasno”, navodi na početku reagovanja Goran Bjelanović.

Dodaje da „ipak katarzični krešendo obraćanja mog prethodnika, bivšeg direktora u gotovo dva mandata – Andra Martinovića, zaslužuje kratko pojašnjenje“.

“Negativi Lovćen filma, Filmskog studija Titograd i Zeta filma koje pominje nijesu deponovani 1. novembra 2021. godine, kad sam ja stupio na dužnost, već tamo leže već decenijama. Imao je skoro dva mandata da ih vrati. Zašto nije?

Uslovi za njihovo deponovanje u JU Crnogorska kinoteka nijesu se stekli 1. novembra 2021. godine jer je ova zgrada useljena u julu 2020. godine. Dakle, imao je godinu i po da to riješi. Nije i neće. Niti on – niti ja. Makar ne jednim dijelom. Naime, autorska prava filmova realizovanih u produkciji Lovćen filma ne pripadaju JU Crnogorska kinoteka već RTCG, pa je to jedina ustanova koja ima pravni osnov da uz podršku Ministarstva kulture Crne Gore izvrši potraživanje tog materijala. Moj uvaženi prethodnik Andro Martinović je u nedovršena dva mandata makar toliko morao da nauči. Nije. Ovim je moja polemika na farsičnu temu završena. La komedija e finita”, zaključio je u reagovanju Goran Bjelanović.

Martinović: Malo je reći da to ne može biti dalje od istine
8
Martinović: Malo je reći da to ne može biti dalje od istine
05.10.2022 09:11


Portal Analitika

Komentari (4)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
J Jadi_grdni_neregistrovani
09.10.2022. 20:11

Kad je ovo Bjelanovića došlo za direktora Crnogorske kinoteke za glavu sam se hvatala jer sam znala da će pokušati da je urniše. Hronične neznalice i diletanti su najopasniji kad se dokopaju vlasti, a ovaj je, pritom, poznati mrzitelj Crnogoraca. Uostalom, kako biti Vekičin drug ako nijesi mrzitelj Crne Gore? A ni od ove Maše nikakve koristi pa, još malo pa će Bjelanović opet na sjever na katun, da pravi "filmove", jelte?

2
0
M Martin_neregistrovani
07.10.2022. 10:38

E kuku, ti da pises o bilo cemu. Samo se ukopavas. Nekulturan, neuljudan, nedostojan da budes strazar u ustanovi kulture.

9
1
M Mirko_neregistrovani
07.10.2022. 09:36

Bjelanovic je jedan eksponent crkve Srbije, DF četnik i Velicanin, tako da je to i ocekivati od njega, nijesu ti Andru Martinovicu ni do malog prsta!

12
1
N NovakRamov_neregistrovani
07.10.2022. 09:25

Sigurno Bjelanovicu,a da bismo uzeli iz BG sto nam pripada trebaju potpisi i odobrenja DF i ostalih zastitnika Crne Gore.

13
1