Svijet

Bivši američki ambasador osuđen na 15 godina zatvora zbog špijuniranja u korist Kube

Bivši američki ambasador osuđen je u petak u Majamiju na 15 godina zatvora zbog višedecenijskog špijuniranja u korist Kube, istorijskog neprijatelja Vašingtona.

Bivši američki ambasador osuđen na 15 godina zatvora zbog špijuniranja u korist Kube Foto: EPA-EFE/CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH
BetaIzvor

Sedamdesttrogošnji Viktor Manuel Roka (Victor Rocha) uhapšen početkom decembra, optužen je da je bio špijun za komunističku vladu u Havani dok je gradio karijeru u američkoj diplomatiji.

On je imao pristup povjerljivim dokumentima i uticaj na američku spoljnu politiku.

Bivši diplomata, koji je priznao krivicu, osuđen je „na maksimalnu kaznu propisanu zakonom“, saopštio je sud u Majamiju.

Taj slučaj je „jedan od najdužih infiltracija koji pogađa najznačajnije nivoe, jer je u pitanju strani agent unutar američke države“, ocijenio je ministar pravde u vreme podizanja optužnice Merik Garland (Merrick).

„Roka je više od 40 godina radio kao tajni agent kubanske države“ prije nego što je to otkrio Federalni istražni biro (FBI), rekao je tada Galrand.

Osuđeni diplomata je bio na visokim pozicijama u američkoj diplomatiji, prije nego što je završio karijeru u Stejt departmentu kao ambasador u Boliviji od 2000. do 2002. godine.

Bio je i član Savjeta za nacionalnu bezbjednost od 1994. do 1995. za vrijeme predsjednika Bila Klintona (Bill Clinton) tokom predsjedavanja Bila Klintona.

Bio je u brojnim američkim ambasadama u Latinskoj Americi, uključujući i Havanu.


Portal Analitika