Region

Bivši direktor RTS-a Dragoljub Milanović 1. septembra na slobodi?

Izvor

Naime, Milanoviću 31. avgusta ističe kazna koju je odslužio u požarevačkoj „Zabeli“. Ipak, nije sigurno da će se on istog dana naći na slobodi, jer se protiv njega vodi još jedan postupak pred pravosudnim organima Srbije. Beogradski elektronski medij podsjeća da se Milanoviću sudi u Višem sudu za zloupotrebu službenog položaja prilikom dodjele stanova radnicima RTS, koje je u završnoj fazi, a presuda se, prema najavama iz suda, očekuje vrlo brzo.

Na desetogodišnju kaznu zatvora je osuđen jer je znao da će zgrada RTS-a biti bombardovana, a nije preduzeo mjere da se zaposleni te noći zaštite i evakuišu. Osim njega, za tu tragediju niko nije bio procesuiran. Nadležno tužilaštvo, međutim, i dalje istražuje da li postoji još nečija odgovornost za pogibiju radnika.

Portparol Republičkog javnog tužilaštva Tomo Zorić rekao je nedavno Tanjugu da tužilaštvo postupa u tom predmetu i da nema bojazni da će taj predmet zastarjeti. Žanka Stojanović, majka jednog od poginulih radnika RTS-a, tražila je od tužilaštva da budu procesuirani svi odgovorni, kao i nekadašnji Vrhovni savjet odbrane. Prema Zorićevim riječima, Ministarstvo odbrane je po nalogu tužilaštva dostavilo svu traženu dokumentaciju koja se odnosi na taj događaj i tužilaštvo radi na tom predmetu.

Nekadašnji direktor RTS-a je jedan od rijetkih osuđenika koji je svoju zatvorsku kaznu odslužio u cjelosti. Jedno vrijeme u zatvoru je imao privilegije i dobio otvoreni tretman, ali su mu privilegije brzo ukinute nakon reakcije porodica žrtava.

Na sljedeće suđenje zbog nelegalne dodjele stanova, koje je zakazano za 17. septembar, Milanović će u Palatu pravde „doći sa slobode“, a kako je sudija Vera Vukotić najavila na prethodnom suđenju. Milanović je na početku suđenja negirao navode optužnice koja ga tereti da je stanove nelegalno dodijelio zaposlenima u toj medijskoj kući, ističući da je proces protiv njega politički montiran i da se ne osjeća kao osuđenik već „kao ratni zarobljenik NATO pakta i njihovih saradnika u Srbiji“.

Portal Analitika