Politika
  • Portal Analitika/
  • Politika /
  • Biličik: Crna Gora nema legitimnu Vladu, potrebni su izbori što je prije moguće; Đurović: Sistemska korupcija i dalje problem

Poslanik Evropskog parlamenta poručio da se odgovori moraju pronaći u okvirima Ustava i zakona

Biličik: Crna Gora nema legitimnu Vladu, potrebni su izbori što je prije moguće; Đurović: Sistemska korupcija i dalje problem

Vlada je izgubila legitimitet, nema povjerenja u nju, to je tehnička Vlada nije politička. Crna Gora mora da donese političke odluke i za to nam je potrebna politička Vlada. Postoje samo dvije mogućnosti da to dobijemo ili kroz većinu u Skupštini ili kroz nove izbore. Gledajući broj pokušaja koje smo vidjeli, ja sam ubijeđen, da ovo mora biti staza ka novim izborima - poručio je poslanik Evropskog parlamenta Vladimir Bilčik na pres konferenciji nakon Skupštine građana


Biličik: Crna Gora nema legitimnu Vladu, potrebni su izbori što je prije moguće; Đurović: Sistemska korupcija i dalje problem Foto: screenshot
L. Đ.
L. Đ.Autor
Portal AnalitikaIzvor

Biličik je kazao da je Skupština građana nešto što će postati dobra tradicija.

''I danas uprkos napetoj atsmoferi imali smo dobar dijalog sa građanima. Imali smo punu Skupštinu i cijenim što su sve velike političke stranke bile prisutne. Nadam se da smo pokazali kroz saradnju da je dijalog moguć i da je najbolji pristup da slušamo jedni druge. Ne samo da ćemo zajedno sarađivati na pružanju odogovora na poredloge građana već ćemo ponuditi nadahnuće kako dalje da idu kada govorimo o rješavanju teških pitanja i krize koja je prisutna u Crnoj Gori'', kazao je Biličik.

Predsjednica Skupštine Danijela Đurović je kazala da je bilo zadovoljstvo slušati preporuke građana.

''Ono što je definitivno obilježilo raspravu je činjenica da u Crnoj Gori još u vijek prisutna sistemska korupcija. Taj element izaziva izuzetnu zabrinutost i moramo pokrenuti sve mehanizme kako bi našli adekvatna rješenja kako da se izborimo sa tom pošasti. Vjerujem da će se Skupština više baviti preporukama građana i da će nas one učiti boljem političkom i parlamentarnom dijalogu, te da ćemo više biti fokusirani na ukupan javni interes u odnosu na ono što su neke prakse koje su bile u prethodnih nekoliko godina'', kazala je Đurović.

Upitan da prokomentariše usvojene izmjene Zakona o predsjedniku i gdje vidi izlazak iz situacije, Biličik je kazao da se odgovori na ta pitanja moraju pronaći u Crnoj Gori.

''Evropa posmatra, veoma pažljivo i iskazuje bojazan. Situacija je ozbiljna. Postoji bojazan da temelji demokratskih institucija su uzdrmani i vidimo institucionalnu, pravnu i ekonomsku krizu. U pogledu mnogih stvari ovo je pitanje vezano za kapacitete Crne Gore da se pozabavi onim što je vjerovatno jedan od najvećih problema od početka. To je percepcija koju imamo ne samo ja nego i drugi. Odgovori se moraju pronaći u granicama Ustava i zakona'', kazao je Biličik.

On je kazao da Crna Gora nema legitimnu Vladu.

''Vlada je izgubila legitimitet, nema povjerenja u nju, to je tehnička Vlada nije politička. Crna Gora mora da donese političke odluke i za to nam je potrebna politička Vlada. Postoje samo dvije mogućnosti da to dobijemo ili kroz većinu u Skupštini ili kroz nove izbore. Gledajući broj pokušaja koje smo vidjeli, ja sam ubijeđen, da ovo mora biti staza ka novim izborima, što prije moguće na osnovu odluka koje će dovesti do funkcionisanja Ustavnog suda i do sporazuma o tome kako će se vanredni izbori održati u okviru Zakona i Ustava i na osnovu kompromisa koji je ključan. Ovo nije kultura u kojoj samo pobjednik dobija sve. Mi to primjenjujemo i u Evropskom parlamentu i to može biti korisno vašim parlamentarcima u narednim sjednicama'', kazao je Biličik.

Kako je dodao, što duže traje kriza sve više će slabiti evropski temelji.

''U vrijeme kada se svi suočavamo sa brutalnom agresijom Rusije ka Ukrajini ovo je ne samo teška već i opasna situacija. Moramo svi biti ozbiljni da nađemo rješenja za postojeće probleme'', kazao je Biličik.

Biličik je dodao da je Crnoj Gori potrebna odgovorna politika.

''Prethodnih dana smo gledali upravo suprotnu situaciju. Ja ne želim da upirem prstom, ja sam ovdje gost. Ali ovo je mnogo veće od pojedine političke stranke. Crna Gora nam treba u Evropi jer su ovo teška vremena za sve nas i sve snage se udružuju'', kazao je on.

Predsjednica Skupštine je pozvala sve predstavnike parlamentarnih partija na uspostavljanje sistema i popunjavanje Ustavnog suda koji je primaran i jedini odgovoran da odluči o tome da li je neki usvojeni zakon ustavan ili ne.

''Svi moramo doprinijeti da se pitanje Ustavnog suda razriješi u našoj Skupštini i da izglasamo sve četiri sudije. Ustavni sud mora biti funkcionalan i da pruži odgovore na izuzetno ozbiljne situacije u koje se crnogorsko društvno nalazi. Sam Zakon je poslag predsjedniku na proglašenje vidjećemo njegovu sudbinu u narednom periodu'', kazala je ona.

Ona je poručila da izborni proces može imati puni legimitet tek kada se riješe postojeći problemi.

Portal Analitika