Svijet

Bilčik i Fajon: Srbija da se uskladi s politikom EU i uvede sankcije Rusiji

Poslanici Evropskog parlamenta (EP), Vladimir Bilčik i Tanja Fajon, izjavili su da očekuju da se Srbija u potpunosti uskladi sa zajedničkom spoljnom i bezbjednosnom politikom Evropske unije (EU), što uključuje uvođenje sankcija režimu ruskog predsjednika Vladimira Putina zbog agresije na Ukrajinu.

Bilčik i Fajon: Srbija da se uskladi s politikom EU i uvede sankcije Rusiji Foto: Predsednik.rs
BetaIzvor

Bilčik, izvjestilac EP za Srbiju, i Fajon, šefica Delegacije EP za odnose sa Srbijom, naveli su u zajedničkoj izjavi da to „vide kao važan i hitan signal da Srbija podržava principe i vrijednosti EU i da je posvećena zajedničkom radu sa evropskim partnerima ka miru“.

„Jedinstvo međunarodne zajednice u suprotstavljanju Putinovoj agresiji na Ukrajinu od suštinskog je značaja za svaki pokušaj učvršćivanja mira i izbjegavanja širenja rata koji je pokrenuo Kremlj. Očekujemo da se Srbija u potpunosti uskladi sa zajedničkom spoljnom i bezbjednosnom politikom EU, uključujući sankcije usvojene protiv režima u Rusiji“, naveli su Bilčik i Fajon.

U izjavi poslije jučerašnjeg usvajanja rezolucije EP o ruskoj agresiji na Ukrajinu, Bilčik i Fajon su naveli i da se međunarodna situacija „dramatično promenila od prošle nedjelje“ i da „nema prostora za popuštanje agresoru“.

Na sajtu Evropskog parlamenta, uz izjavu Bilčika i Fajon, ukazuje se da je Vlada Srbije u nedelju usvojila zaključak Savjeta za nacionalnu bezbjednost od 25. februara o krizi u Ukrajini.

"U zaključku od 15 tačaka navodi se da su Rusija i Ukrajina za Srbiju uvijek bile prijateljske zemlje i da je Srbija pružala punu i principijelnu podršku poštovanju principa teritorijalnog integriteta Ukrajine. U zaključku je navedeno i da će se Srbija, kada je riječ o sankcijama, rukovoditi isključivo zaštitom sopstvenih vitalnih ekonomskih i političkih interesa", piše uz izjavu Bilčika i Fajon.

Ukazuje se da Srbija, dok podržava teritorijalni integritet Ukrajine, odbija da se pridruži sankcijama EU protiv Rusije, da "nije nedvosmisleno osudila rusku vojnu agresiju" i da je uz Bosnu i Hercegovinu "jedina zemlja na Zapadnom Balkanu koja se nije uskladila sa pozicijom EU".

Evropski parlament je u utorak usvojio rezoluciju kojom osuđuje agresiju Rusije na Ukrajinu, izražava duboko žaljenje zbog nepridruživanja Srbije sankcijama koje je EU uvela Rusiji, i ukazuje da neusklađivanje sa spoljnom politikom EU šteti procesu pridruživanja Srbije Uniji.

Portal Analitika