Društvo
  • Portal Analitika/
  • Društvo /
  • Bilateralna i multilateralna saradnja ključ za efikasnu borbu protiv svih oblika prijetnji modernog doba

U Tirani održan strateški sastanak šefova policija korisnica EU IPA

Bilateralna i multilateralna saradnja ključ za efikasnu borbu protiv svih oblika prijetnji modernog doba

Bilateralna i multilateralna saradnja ključ za efikasnu borbu protiv svih oblika prijetnji modernog doba, zaključak je danas održanog Strateškog sastanka šefova policija korisnica Regionalnog projekata EU IPA 2019 „Borba protiv teškog kriminala na Zapadnom Balkanu“.

Bilateralna i multilateralna saradnja ključ za efikasnu borbu protiv svih oblika prijetnji modernog doba Foto: UP
Portal AnalitikaIzvor

Delegacija Uprave policije, kako je saopšteno iz Uprave policije (UP), na čelu sa direktorom Zoranom Brđaninom, prisustvovala je danas Sastanku koji se održao Tirani a koji se implementira od strane Ministarstva unutrašnjih poslova Italije, CILC-a i GIZ-a.

“Šefove policija korisnica programa IPA 2019 okupila je tema sajber prijetnje kritičnim infrastrukturama. Proces globalizacije i tehnološkog napretka doveli su do razvoja novih, hibridnih prijetnji zbog kojih se u posljednje vrijeme dešavaju pokušaji destabilizacije zemalja Zapadnog Balkana, narušavanjem povjerenja javnosti u državne institucije i dovođenjem u pitanje temeljnih vrijednosti društva. Sve aktuelnije hibridne aktivnosti predstavljaju ozbiljnu prijetnju ne samo za Zapadni Balkan, već i za Evropsku uniju i njene članice, a njihova učestalost, raznovrsnost i mnoštvo dostupnih taktika za sprovođenje, pretvorili su prijetnju u opasnost, dok su državni sistemi koji bi pružili efikasan odgovor tek u razvoju”, naveli su iz UP.

Učesnici sastanka su se saglasili da su upravo razmjena informacija, bilateralna i multilateralna saradnja “ključ” za efikasnu borbu protiv svih oblika prijetnji modernog doba.

“Uprava policije ostaje opredijeljena efikasnoj saradnji sa relevantnim regionalnim i međunarodnim organizacijama, kao i policijskim službama u susjednim zemljama”, istakao je Brđanin ocijenivši je kao izuzetno značajnu u borbi protiv svih oblika kriminala, posebno onih koji su prepoznati kao “bezbjednosne prijetnje modernog doba, kao što je to slučaj sa sajber kriminalom”.

Tokom trajanja sastanka, kako je navedeno u saopštenju, Brđanin je upoznao učesnike da će crnogorska policija aplicirati za članstvo u mreži ON, koja u koordinaciji sa EUROPOL-om omogućava državama članicama primijenu najefikasnijih istražnih tehnika u borbi protiv organizovanog kriminala.

Brđanin se, kako dalje dodaju iz UP, posebno zahvalio na podršci koju Ministarstvo Italije pruža Upravi policije kroz Regionalni projekat IPA 2019, a koja se prije svega ogleda u realizaciji velikog broja operativnih sastanaka, kontinuirano intenziviranje saradnje sa EUROPOL-om kroz učešće u EMPACT aktivnostima, kao i u dijelu interoperabilnosti koja predviđa jačanje kompatibilnosti baza podataka i informacionih sistema među službama bezbjednosti Zapadnog Balkana, a koje su korisnice pomenutog projekta, kao i sistema ovih država sa bazama podataka EUROPOL-a i INTERPOL-a.

Prefeto Vittorio Rizzi, zamjenik generalnog direktora javne bezbjednosti Italije, je tokom sastanka istakao da je planirano održavanje još jednog strateškog sastanka u februaru naredne godine u nekoj od zemalja korisnica projekta, što je sa strane delegacije Crne Gore “prepoznato kao odlična prilika za jačanje saradnje na nivou zemalja članica”, te je Brđanin predložio da sastanak bude održan u Crnoj Gori i da Uprava policije bude domaćin ovog događaja, što je Rizi i prihvatio.

Portal Analitika