Bijelo Polje: Trotoari i rasvjeta iduće godine u Zatonu

Mjesni centar Zaton bi sljedeće godine trebalo da dobije pješačku stazu i javnu rasvjetu u dužini od šest kilometara. Izgradnja ovog infrastrukturnog projekta predviđena u sklopu rekonstrukcije magistralnog puta Ribarevine-Berane, kazao je Ivan Bojović, predstavnik Organizacionog odbora.

Bijelo Polje: Trotoari i rasvjeta iduće godine u Zatonu Foto: Dan/Milovan Novović
DanIzvor

Istakao je da je riječ važnoj infrastrukturi, a trotoari će biti izgrađeni na potezu od zaseoka Sakate do Pašića Polja. Prema riječima Bojovića u toku je rješavanje imovinsko-pravnih odnosa na tom području.

"Projekat je od krucijalnog značaja za sve mještane Zatona, i poslije izgradnje vodovoda riječ o najznačajnijim radovima u istoriji Zatona. Takođe, ovaj projekat je sa bezbjednosnog aspekta jako značajan za mještane i budi neku novu nadu za bolje sjutra u Zatonu. Osim za javnu podršku koju nam je pružila od samog početka, Opštini Bijelo Polje moram da uputim zahvalnost i što je Polje platila izradu projekta trotoara i rasvjete kao i reviziju. Nakon toga u zadnjoj fazi imali smo problem iz razloga što projekat glavnog puta nije bio uklopljen sa vodovodnom mrežom, pa je i tu došlo do preprojektovanja što je takođe finansirala Opština", kazao je Bojović.

Prema njegovim riječima, osim rukovodiocima Opštine, zahvalnost duguju i Mensuru Hajdarpašiću, sekretaru Direkcije za izgradnju u Opštini, koji je dao značajan doprinos realizaciji ovog projekta.

Trenutno su, dodaje Bojović, u fazi prikupljanja saglasnosti od mještana za eksproprijaciju zemljišta za izgradnju pješačke staze i javne rasvjete.

Inače, mještani Zatona već duže vrijeme pokušavaju da riješe problem sa nedostatkom trotora i rasvjete. U više navrata apelovali su na nadležne da im pomognu još prije početka rekonstrukcije puta Ribarevine-Berane.

"U tome i pored nekoliko protesta i blokade magistrale nijesmo uspjeli. Dobili smo obećanje da će se naš problem rješavati kasnije i sad se to i ostvaruje. Naš mjesni centar je veoma naseljen i ovim putem se kreće veliki broj učesnika u saobraćaju čija bezbjednost je zbog nepostojanja pješačkih staza i rasvjete ugrožena. Posebno su izloženi opasnosti učenici koji do Osnovne škole "Braća Ribar" idu pored magistrale bez trotoara i rasvjete", ukazao je Bojović.

Gradnja kroz putni pojas

"Izgradnja pješačke staze i javne rasvjete će u potpunosti ići kroz putni pojas, što znači da će samo u dijelu doći do pomjeranja putnog pojasa i to ne uz sva imanja. Imamo tridesetak mještana koji treba da daju saglasnost i moram da pohvalim sve stanovnike Zatona da su zaista shvatili značaj ovog projekta za naše mjesto i ogromnom broju sdu spremni da daju saglasnost. Imamo par mještana sa kojima još uvijek razgovaramo, koji imaju određene nedoumice. I prema njima imam određeno razumijevanje, jer je već jednom vršena eksproprijacija za potrebu rekonstrukcije glavnog puta, pa će možda biti i neki dodatni napor za sve mještane, ali vjerujem da u Zatonu ima dovoljno pameti i razuma koji će preovladati i da ćemo se na kraju radovati ovom bitnom infrastrukturnom projektu" poručio je Bojović.

Portal Analitika