Abiznis
  • Portal Analitika/
  • Abiznis /
  • Bijelo Polje: Inicijativu za nabavku ogrijeva za najugroženije penzionere podržalo 3.000 građana

Bijelo Polje: Inicijativu za nabavku ogrijeva za najugroženije penzionere podržalo 3.000 građana

Danas je završeno potpisivanje peticije za odobravanje pomoći za nabavku ogrijevnog drveta za kategoriju penzionera sa najnižim primanjima na sjeveru Crne Gore.

Bijelo Polje: Inicijativu za nabavku ogrijeva za najugroženije penzionere podržalo 3.000 građana Foto: Beća Čoković/Pobjeda
PobjedaIzvor

Organizacioni odbor koji čine Udruženje penzionera i invalida rada sa najnižim primanjjima, NVO “Bjelopoljski demokratski centar”, Udruženje za zaštitu prava radnika i nezaposlenih lica opštine Bijelo Polje i predstavnik medija, na održanoj press konfereciji ispred zgrade fakulteta u Bijelom Polju saopštio je da je prikupljeno oko 3.000 potpisa građana.

Izvršni direktor NVO “Bjelopoljski demokratski centar” Zdravko Janjušević saopštio je da će peticija početkom sedmice biti lično uručena premijeru Dritanu Abazoviću, ministarstvu finansija i rada i socijalnog staranja kao i kancelariji Evropske delegacije u Crnoj Gori.

Uz podsjećanje da se bliži sezona grijanja, te da je cijena ogrijevnih sortimenata (drvo za ogrijev) koje primarno koriste kategorije sa najnižim primanjima značajno veća u odnosu na prošlu godinu, Janjušević se posebno osvrnuo na činjenicu da su osnovne životne namirnice drastično poskupjele.

"Čime je ugrožena kategorija penzionera sa najnižim primanjima pogotovu na sjeveru Crne Gore. Potpisnici inicijative za pomoć u nabavci ogrijevnih sortimenata za ugrožene kategorije stanovništva, polaze sa idejom da nadležne isnstitucije u Crnoj Gori, prije svih Vlada Crne Gore, Ministarstvo rada i socijalnog staranja, iznađu određene modalitete kako bi penzioneri sa najnižim primanjima u Crnoj Gori, bili subvencionisani za nabavku ogrijevnog drveta za predstojeću grejnu sezonu. Kako je u pitanju kategorija lica kojima ni životna dob ne ide u prilog, a za istaći je i to da je većina penzionera i zdravstveno ugrožena, da svakomjesečno izdvajaju novčana sredstva za kupovinu ljekova koji su takođe skupi, to pozivamo Vladu Crne Gore, da u saradnji sa drugim nadležnim državnim organima iznađu rješenje i pomognu ovoj kategoriji društva", istakao je Janjušević.

Predsjednik Udruženja penzionera i invalida rada sa najnižim primanjima, Marko Hajduković u ime kolega sa indignacijom je odbacio nedavnu izjavu v.d. direktora fonda PIO Ranka Aligrudića, da penzionerima treba dodijeliti beskamatni kredit u iznosu po 500 eura.

"Da je rekao bespovratni nekako čovjek i da ga razumije, ali beskamatni da ugroženi penzioneri vraćaju na rate, čisti je apsurd. On po svemu sudeći nije svjestan, da se radi o najugroženijoj kategoriji građana na sjeveru države, koji od nadležnih traže pomoć za preživljavanje - iznio je Hajduković.

Najavljeno povećanje penzija od nekakvih pet odsto ocijenjeno je kao čisto ispiranje mozga jer je minorno u odnosu na svakodnevnu alopirajuću inflaciju.

- Pompezno najavljeno povećanje po premijeru Dritanu Abazoviću neće dostići iznos najniže penzije od 300 eura, dok ministar Aleksandar Damjanović tvrdi suprotno i zaokružuje taj iznos. Ko je u pravu vidjećemo jer stara narodna krilatica koja kaže: “Sit gladnom ne vjeruje”, najbolnija je. Nerealni su prikazi koji se predstavljaju javnosti i građanima Crne Gore o navodnoj minornoj inflaciji, kada svi znamo da to nije tako. Drastično su porasle cijene osnovnih životnih namirnica i potrepština, te tražimo da se pod hitno riješi problem nabavke ogrijeva za najugroženije penzionere. S obzirom da je zima na sjeveru već zakucala na vrata, po svemu sudeći kasno je obezbijediti drva za orijev ali, nije kasno da se najkasnije do nove godine penzionerima sa najnižim primanjima na sjeveru države uplati kao pomoć novčani iznos u visini koštanja pet metara ogrijevnog drveta", poručio je Hajduković.

Portal Analitika

Komentari (1)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
p penzionerPodgorica_neregistrovani
01.10.2023. 14:00

Podrska za Vas zahtjev .

0
0