Region

"Bijeli štrajk": Hrvatske sudije traže povećanje plate za 1.300 eura

Hrvatske sudije stupile su danas u "bijeli štrajk" tražeći povećanje plata za oko 1.300 eura.

"Bijeli štrajk": Hrvatske sudije traže povećanje plate za 1.300 eura Foto: Ilustracija: shutterstock.com
BetaIzvor

Ministarstvo je nedavno najavilo povećanje plata za sudije i tužioce, prvenstveno opštinske u prosjeku plaćene 1.670 eura neto.

Njima je plate trebalo da se povećaju za više od 300 eura, ali je Udruženje hrvatskih sudija to odbacilo i traži povećanje od 1.300 eura.

Udruženje je prošle sedmice najavilo "bijeli štrajk" koji nazivaju, "mjerama upozorenja zbog izostanka dijaloga s izvršnom vlasti oko povećanja plata", a očekuje odaziv dvije trećine prvostepenih sudija.

Mjere upozorenja, prema najavi, trajaće dvije nedjelje, do 19. maja, tokom kojih će se odložiti sve radnje u prvostepenim postupcima, osim u hitnim u kojima bi mogla da nastupi nenadoknadiva šteta, dok će se u drugostepenim održavati sjednice veća, ali bez otpreme odluka.

Tako se za vijreme "bijelog štrajka" neće raditi u e-spisu, neće se sprovoditi registracija novih pravnih subjekata, rješenja o nasljeđivanju ili razvod braka.

Udruženje hrvatskih sudija navelo je da se plate sudija i drugih zaposlenih u pravosuđu nijesu mijenjane godinama, a da su životni troškovi poskupjeli.

Oni su ranije istakli da osnovna plata sudije prvostepenog suda, kojih je i najviše, ne sme da bude manja od plate sudskog savjetnika na Vrhovnom sudu, što znači 3.000 eura neto.

Vrhovni sud je ranije saopštio da je za "nastalu neželjenu situaciju" pretežno odgovorna izvršna vlast.

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica rekao je da su svjesni problema plata sudija i drugih pravosudnih funkcionera i da se zato krenulo u izmjene zakona kojima se predlaže povećanje koeficijenta i osnovnice svim pravosudnim zvaničnicima, tako da će mjesečno povećanje plata prvostepenih sudija iznositi 513 eura.

Predloženi zakon ide u hitnu zakonsku proceduru.

Portal Analitika

Komentari (1)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.