Svijet

Novi kurs Bajdenove administracije

Bijela kuća počinje korekciju odnosa sa NATO saveznicima iz Evrope

Bajdenova administracija namjerava da na ovonedjeljnom samitu NATO započne korekciju odnosa sa svojim evropskim saveznicima i ponovo uspostavi povjerenje uzdrmano spoljnopolitičkom doktrinom bivšeg predsjenika Donalda Trampa "Amerika prvo", javlja Rojters.

Bijela kuća počinje korekciju odnosa sa NATO saveznicima iz Evrope Foto: Tanjug/AP
Reuters/TanjugIzvor

Britanska agencija prenosi da je od zvaničnika američke vlade koji su insistirali na anonimnosti saznala da će nakon otvorene netrpeljivosti koju je ispoljavao Tramp, američki sekretar za odbranu Lojd Ostin na predstojećem samitu istaći američku posvećenost NATO i značaj koji Vašington pridaje transatlantskom savezništvu.

"Povjerenje se ne gradi preko noći. Potrebno je vrijeme da se ono izgradi, potrebno je više od riječi. Potrebna su djela" izjavio je jedan zvaničnik Pentagona koji je zahtijevao anonimnost.

Želeći da istakne Bajdenov stav prema NATO, Bijela kuća je 27. januara objavila video snimak prvog razgovora predsjednika SAD sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom tokom kojeg je Bajden upotrebio riječ "sveto" da opiše američku posvećenost NATO savezu.

Portal Analitika